Úřady dokončily registrace kandidátních listin, většinou upravovaly jen detaily

Události: Úřady dokončily registrace kandidátních listin (zdroj: ČT24)

Krajské úřady a magistrát hlavního města v pátek dokončily registrace kandidátních listin. Většinou úředníci řešili jen úpravy detailů, v některých regionech ale jednotlivce ze seznamů vyškrtli. Do sněmovny letos kandiduje 22 stran a dalších politických subjektů, méně než před čtyřmi lety. Do říjnových voleb zbývá 49 dnů.

Údaje pro tisk zhruba dvanácti milionů sad pro nadcházející volby jsou po pátku takřka kompletní. Chybí jen čísla kandidujících subjektů, která jim státní volební komise vylosuje na začátku příštího týdne. „Jednotlivé kandidující subjekty mají možnost zhruba do šedesátého dne před dnem voleb ještě měnit pořadí a doplňovat kandidáty. Do dnešního dne (pátku, pozn. red.) byl prostor upravovat informace o povolání a věku, pokud to nesedělo,“ vysvětlil ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Nejvíce změn, zhruba osm desítek, museli zpracovat úředníci v Ústeckém kraji. Šlo zejména o úpravy pořadí. Dva kandidáty kvůli chybějícím podkladům vyškrtli. Ve většině regionů řešili jen jednotky nesrovnalostí. V Moravskoslezském kraji kandidující subjekty nedostatky opravily. „Do voleb tedy půjde všech devatenáct volebních uskupení, která podala kandidátní listiny,“ konstatovala mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Všechny podané kandidátky, tedy celkem 21, zaregistroval i pražský magistrát. Během kontrol ale úředníci ve dvou případech našli pochybení. „Mohu zmínit, že se jednalo o KSČM a hnutí Prameny. Nicméně tyto vady byly odstraněny. Nejednalo se o zásadní vady, které by znamenaly odmítnutí kandidátní listiny,“ sdělil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Hlasování z auta

Volby letos budou podobné těm z loňského roku, kdy se volilo nové vedení krajů a část senátorů. „Ve volebních místnostech bude připravena dezinfekce na ošetření rukou. Okrsková volební komise bude mít patřičnou ochranu úst a nosu,“ přiblížil Jirovec.

Počítá se také se zvláštními způsoby hlasování – například formou takzvaných drive-in míst. Rozhodující bude 15. září. Pokud v tento den nebude platit pandemická pohotovost nebo nouzový stav, tak se speciální hlasování pro lidi v karanténě uskutečnit nemůže. „Jako volební orgány počítáme s tím, že to bude. Připravujeme se tak, abychom nebyli překvapeni,“ řekl Jirovec. Stanoviště pro volbu z auta má být jako při minulých volbách jedno v každém okrese. Přibýt mají v hlavním městě, kde loni byla dvě.