Startuje festival Prague Pride, duhový průvod se kvůli epidemii opět neuskuteční

Vyvěšením duhové vlajky na pražské Nové radnici vedení města a organizátoři akce zahájili festival Prague Pride. Ten má za cíl mimo jiné přiblížit život leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT+). Jedenáctý ročník přehlídky nabídne 135 kulturních, zábavních a vzdělávacích akcí se společným tématem coming out. Tradiční průvod Prahou se kvůli covidu-19 letos nekoná.

„Festival Prague Pride je tu pro každého. Věřím, že náš bohatý program osloví jak návštěvníky z řad LGBT+ lidí, tak i široké veřejnosti. Od pondělí do neděle si na své mohou přijít jak milovníci a milovnice umění, tak lidé, kteří se chtějí vzdělávat nebo prostě jen bavit,“ uvedl ředitel festivalu Tom Bílý.

Lidé mohou plánované koncerty, vystoupení, výstavy, vernisáže queer umění, kino, pikniky a debaty navštívit ve festivalové vesničce na Střeleckém ostrově, na nádvoří Kasáren Karlín a v prostorách organizace Život 90 v ulici Karolíny Světlé. On-line bude možné zhlédnout například besedu s neslyšícími zástupci LGBT komunity na téma coming out nebo debatu o dopadech covidového roku na duševní zdraví členů queer komunity.

Coming out, tedy odhalení své menšinové sexuální orientace a genderové identity jiným lidem, je podle Bílého pro LGBT+ lidi „téma neustále přítomné“. Podle organizátorů akce se ke své menšinové sexuální orientaci v Česku otevřeně hlásí asi 18 procent LGBT+ lidí.

V rámci letošního ročníku festivalu se proto podle jeho ředitele bude o coming outu hovořit. Cílem je zprostředkovat většinové společnosti osobní zkušenosti pozvaných hostů se svěřením se svým blízkým nebo oznámením veřejnosti a osoby s menšinovou orientací k případnému coming outu inspirovat. Probírat se budou rovněž specifika coming outu například u seniorů, lidí žijících s HIV nebo u Romů.

Protesty proti festivalu

Festival s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly.

Loni byl program výrazně ovlivněný pandemií covidu-19. Počet míst na akcích byl omezený, dění se přenášelo živě prostřednictvím internetových vysílání. Neuskutečnil se tradiční duhový průvod, nahradila ho ale plavba lodí po Vltavě.

Duhovou vlajku na budovu magistrátu poprvé vyvěsil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v roce 2019. Pořadatelé festivalu Prague Pride letos dostali od hlavního města dotaci 650 tisíc korun. Někteří zastupitelé města její výši kritizovali. Peníze jsou podle Hřiba určené na kulturně-osvětové akce. Zmínil rovněž to, že v minulých letech se Praze podpora festivalu ekonomicky vrátila díky vyššímu počtu turistů ve městě, kteří na akci přijeli z jiných českých měst a obcí nebo ze zahraničí.

Radní hlavního města Hana Třeštíková (Praha Sobě) dodala, že na Prague Pride letos město upozorní i dalšími prvky. V pondělí se lidé mohou setkat s tramvají číslo 17, která je ozdobená duhovými vlajkami. Barvami bude nasvícená také Petřínská rozhledna. U budovy magistrátu je nově umístěný duhový přechod.