Začíná desátý ročník Prague Pride. Letos bez průvodu a částečně on-line

Startuje 10. ročník festivalu Prague Pride (zdroj: ČT24)

Jubilejní desátý ročník festivalu Prague Pride začíná v pondělí v hlavním městě. Týdenní přehlídka nabídne více než stovku akcí s tematikou života sexuálních menšin (LGBT). Část z nich se kvůli koronaviru uskuteční on-line. Zájemci mohou dění sledovat každý den živě od 16 do 21 hodin na webu festivalu. Tradiční sobotní karnevalový průvod nahradí plavba lodí po Vltavě.

„Hlavním tématem tohoto ročníku je propojování. Díky koronaviru jsme to propracovali tak, že v programu je více než 120 akcí a mnoho z nich je dostupných on-line. Každý den budeme mít pětihodinové vysílání na internetu, takže se s Pride mohou propojit všichni,“ komentuje ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Tým sestavoval program v době epidemie. Organizátoři jsou v kontaktu s pražskými hygieniky. Informace o opatřeních spolu s devíti základními pravidly chování připravil pořadatelský tým vedle češtiny v angličtině, němčině, polštině a ruštině.

Oficiálně festival startuje v pondělí v 18 hodin na Střeleckém ostrově. Na zahájení vystoupí zpěvačka Hellwana či uskupení Lače Manuša. Program je zdarma, na místo se ale dostane nejvýš tisíc lidí. V týdnu jsou pro zájemce připraveny výstavy, sportovní akce, přednášky, diskuse, promítání či stand-up vystoupení.

Spojit se pořadatelé chtějí také s kolegy ze zemí Visegrádu, například poukázáním na zhoršování situace aktivistů v Polsku či Maďarsku. „Chystáme několik debat. Chceme ukázat, jaké to je žít jako gay, lesba nebo trans člověk v zemích, kde je to opravdu složité,“ uvádí Kulhánková.

Kvůli koronavirovým omezením dorazí letos výrazně méně hostů z ciziny, připojí se většinou přes internet. „Budeme mít několik debat s lidmi, kteří organizují Pride v Budapešti, ve Varšavě nebo v Banské Bystrici. Budeme mít debatu s autorkou o tom, jaké to je být matkou gaye. Prague Pride není důležitý jen pro LGBT lidi, ale i pro naše rodiny,“ řekla ČT Kulhánková.

Nechceme víc, chceme stejně, říká Pančochová

Pražský magistrát v pondělí vyvěsil duhovou vlajku. „Je to důležitý symbol toho, že Praha je otevřená všem,“ konstatuje ředitelka festivalu.

„Praha se tak otevřeně přihlásila k toleranci všech menšin, ať už sexuálních, nebo jiných. Chceme tak ukázat, že je Praha moderní metropole, kde se všem žije dobře a nikdo není perzekvován pro to, kým je,“ komentovala vyvěšení vlajky radní hlavního města Hana Třeštíková (Praha sobě).

Pražský magistrát vyvěsil duhovou vlajku
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Radní Vít Šimral (Piráti) dodal, že to, že magistrát vyvěšuje barevnou vlajku, nijak nenarušuje hodnoty tradiční společnosti nebo rodiny, jak tvrdí kritici. Vyjádřil přání, aby se sociální bubliny lidí, kteří sexuální menšiny neuznávají, zmenšovaly a lidé nebyli kritizováni a diskriminováni za to, koho milují.

„Je dobré veřejnosti přednést, že jsme tady a že bychom chtěli mít stejná práva a stejné životní podmínky jako všichni ostatní. Nechceme nic navíc, my chceme jen to stejné. Platím daně, ale svou partnerku si vzít nemůžu, to mi přijde nefér. Chtěla bych, abychom si pomáhali, místo házení klacků pod nohy,“ doplňuje pro ČT snowboardistka Šárka Pančochová.

Barevné nasvícení by měly získat i významné budovy po Česku – například Nová scéna Národního divadla, brněnská Stará radnice či plzeňské Tylovo divadlo.