Roman Janoušek stále nenastoupil do vězení, následovat může lhůta i předvedení

Události: Roman Janoušek nenastoupil do vězení (zdroj: ČT24)

Odsouzený lobbista Roman Janoušek zpátky do vězení ještě nenastoupil, potvrdil České televizi předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Libor Losa. Soud zrušil rozhodnutí o přerušení Janouškova trestu ze zdravotních důvodů a nařídil mu bezodkladný dobrovolný nástup do výkonu trestu. Pokud nenastoupí, Krajský soud v Brně stanoví lhůtu, případně může nařídit i předvedení policií. Lobbista je odsouzen na 4,5 roku za ublížení na zdraví a řízení v opilosti.

„Odsouzený může a měl by dobrovolně nastoupit výkon zbytku trestu, jenž nyní po rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci již není přerušen,“ uvedl pro Českou televizi předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Libor Losa.

„Není žádný právní důvod, aby byl na svobodě, pokud má být ve výkonu trestu odnětí svobody,“ reagoval státní zástupce Ivan Hrazdira.

Zdravotní stav Romana Janouška podle Hrazdiry nikdo nezpochybňuje. „Je závažný, nicméně i z toho rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci vyplývá, že výrazy, které byly použity, jako například 'terminální', jsou poněkud zavádějící ve vztahu skutečného stavu a chování odsouzeného,“ doplnil dozorující státní zástupce s tím, že vězeňské zařízení dokáže Janouškovi poskytnout adekvátní zdravotní péči.

Přerušení trestu zrušil Vrchní soud

Vrchní soud v Olomouci na konci června zrušil přerušení trestu a rozhodl, že se má lobbista vrátit za mříže. Vyhověl tak stížnosti státního zástupce Hrazdiry proti přerušení trestu. O další dva roky Janouškovi přerušil trest v dubnu Krajský soud v Brně.

„Žádná forma řádného opravného prostředku proti tomuto usnesení není přípustná. Odsouzený může podat ústavní stížnost,“ uvedl k rozhodnutí mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

Podle předsedy senátu Losy do vězení Janoušek dosud nenastoupil. „Za takové situace by měl Krajský soud v Brně stanovit lhůtu k nástupu trestu a vyzvat odsouzeného, aby trest nastoupil,“ doplnil Losa s tím, že případně může soud nařídit dodání odsouzeného do vězení.

Zdravotní potíže, plovárna, Alpy

Výkon trestu se Janouškovi ze zdravotních důvodů na jeho žádost přerušoval opakovaně, naposledy loni na jaře o rok. Za mřížemi dosud strávil zhruba rok a čtvrt z celkového trestu 4,5 roku za to, že v roce 2012 opilý autem srazil ženu a od nehody ujel.

Podle lékařských posudků trpí podnikatel nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit a Janouška tak zabít.

V době přerušení trestu ho nicméně sledování nařízené pražským vrchním soudem zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Server Seznam Zprávy letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.