Národní parky zažívají nápor turistů. A strážci přírody nestíhají

Události: Rekordní návštěvnost národních parků (zdroj: ČT24)

Už druhou letní sezonu tráví Češi svou dovolenou zejména v tuzemsku. Nejen hory, ale i národní parky zažívají rekordní návštěvnost. Odvrácenou stranou tohoto trendu je, že strážci parků nestíhají všechno kontrolovat.

Například do Podyjí přichází až o polovinu turistů více než v letech před pandemií. Hojně navštěvované jsou i Krkonoše. Po středeční bouři byly u Harrachova uzavřené některé stezky. Popadané jsou stovky stromů. Uzavřenou oblast je třeba kontrolovat. Někteří lidé totiž zákazových cedulí ani polomů nedbají a krátí si cestu.

Ne všude ale mohou strážci být. Správa parku k uzavřeným stezkám rozmístila informační tabule, strážců je ale málo, tak se soustředí na lokality, kam turisté přístup mají.

„Samotné množství není tím zásadním problémem, tím je množství neukázněných návštěvníků, kteří nerespektují zákazy,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Za co padají pokuty

Právě pohyb mimo vyznačené trasy a odhazování odpadků do volné přírody jsou nejčastějšími problémy, které musí správy parků řešit. 

„Nejvíce pokut bylo vybráno na Jezerní hoře. Většinou pět tisíc,“ přidává zkušenosti člen Strážní a informační služby NP Šumava Ivo Třaskalík. V létě, kdy Šumavou projdou stovky tisíc lidí, nejde jen o narušení klidových území, ale například i o rozdělávání ohně, které je v celém parku zakázané.

Ministerstvo životního prostředí se zvýšením počtu strážců nepočítá. 

  • Podstav hlásí všechny čtyři národní parky v Česku. Na Šumavě, která je největší, zaměstnávají 25 strážců. V Krkonošském parku jich pracuje 19, v Českém Švýcarsku šest a v Podyjí pět.
  • Pokud se počet strážců poměří s hektary, na které dohlíží, pak na Šumavě na jednoho strážce připadá 6 500 hektarů, v Krokonoších v průměru 3 000 hektarů, v Českém Švýcarsku je to 5 500 a v Podyjí 2 500 hekatrů.
  • Vedení parků se shodují, že ideální poměr by byl jeden strážce na zhruba jeden tisíc hektarů. K tomu ale správám chybí peníze na tabulková místa. Například krkonošské kolem 15 milionů ročně.
  • Počet strážců se v posledních deseti letech prakticky nezměnil. Nárazově proto v některých parcích stále dál víc vypomáhají dobrovolníci.