Česko asi poprvé v historii nebude mít nejvyššího státního zástupce. Vláda neprojednala návrh na jmenování Stříže

Události ČT: Vláda neprojednala návrh na jmenování Stříže nejvyšším státním zástupcem (zdroj: ČT24)

Vláda na pondělním zasedání neprojednávala jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Ministerstvo spravedlnosti vedené Marií Benešovou (za ANO) minulý týden vypracovalo návrh, aby končícího Pavla Zemana od července nahradil jeho dosavadní náměstek Igor Stříž, na pondělním jednání v Hrzánském paláci jej však nepředložilo. Babiš o víkendu připustil, že by nejvyššího žalobce mohla jmenovat až nová vláda po volbách, jak žádá část opozice.

Zeman ve funkci skončí s červnem. Rezignaci oznámil v květnu a mezi důvody zmínil i tlak ze strany Benešové. S požadavky opozice na odklad výběru Zemanova nástupce ministryně nesouhlasila. V materiálu pro vládu uvedla, že existuje „jednoznačný veřejný zájem na kontinuitě fungování Nejvyššího státního zastupitelství i soustavy státního zastupitelství jako celku“, a proto chce, aby počátek Střížova výkonu funkce bezprostředně navázal na skončení Zemana ve funkci.

Pokud vláda v příštích dvou dnech nezasedne mimořádně znovu, termín už nestihne. Na pondělním jednání podle informací ČTK ministerstvo spravedlnosti materiál nepředložilo.

Podle informací médií se Stříž nezamlouvá premiérovi

Babiš v neděli na CNN Prima News připustil, že by funkci nejvyššího státního zástupce mohla plnohodnotně obsadit až příští vláda. „Jedna možnost je, že pan Stříž bude pověřený a vybere to příští vláda, a druhá možnost je, že budeme akceptovat návrh paní Benešové,“ řekl. Poukázal na to, že jde o politickou záležitost.

Babiš podle sobotních Lidových novin však Střížovu nominaci odmítl. Dokonce údajně Benešové řekl, že ji odvolá z funkce, pokud navrhne někoho ze Zemanova okolí. Premiér podle listu prosazoval, aby byl kandidát zvnějšku soustavy státního zastupitelství.

Babiš se v pondělí k situaci nevyjádřil. Některým opozičním politikům výběr Igora Stříže nevadí, jiní zase kritizují jeho komunistickou minulost. „Považuji to za velmi nešťastnou a jednu z nejhorších personálních voleb a nominací paní Benešové,“ uvedl člen sněmovního ústavně právního výboru Marek Výborný (KDU-ČSL). 

„Je logické, aby na místo pana Zemana z důvodu kontinuity nastoupil jeho první náměstek,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Šéf komunistů Vojtěch Filip zase sdělil, že ten, kdo nejvyššího státního zástupce zastupuje, nemůže učinit některé kroky, které náleží právě šéfovi žalobců.  

Česko se ve stavu bez nejvyššího státního zástupce ještě neocitlo. Zákon mluví o tom, že právě nejvyšší státní zástupce má pravomoc podávat kárné žaloby nebo dovolání. Zda by měl tuto pravomoc i první náměstek, ještě soudy neřešily.