Polovina obce Hrušky na jižní Moravě je po čtvrteční bouřce srovnaná se zemí, poničeny jsou i okolní obce

Nejvíce postiženými obcemi po čtvrtečních bouřkách jsou Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V Moravské Nové Vsi zničila bouře podle starosty Marka Košuta snad stovky domů. V místě jsou převrácená auta. V Lužicích podle místostarosty Jakuba Buchty je zasažená asi třetina obce a je nutná evakuace části lidí do sokolovny. Mikulčice podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V Mikulčicích bouřka převrátila autobus, podle dostupných informací jsou čtyři zranění. Polovina obce Hrušky je podle místostarosty Marka Babisze prakticky srovnaná se zemí.

Hruškami prošlo tornádo. Automobily mrštilo proti domům, místní kostel je bez střechy. Postižený prostor se obec snaží zabezpečit, aby nenastalo rabování.

Místostarosta obce Hrušky Marek Babisz: Kostel po zásahu tornádem nemá zvonici, spousta domů je rozbořených (zdroj: ČT24)

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnáno se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ uvedl místostarosta Babisz.

Následky silných bouřek a tornáda v Hruškách na Hodonínsku
Zdroj: Twitter/Martin Sekanina/Martin Sekanina
Zrekonstruovaná základní škola v Hruškách v roce 2018
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Místostarosta uvedl, že na místě jsou zranění, podle něj zřejmě méně než deset, někteří jsou zraněni vážněji. „Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem, říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz.

Po 22:00 řekl, že se nyní snaží obec umístit obyvatele Hrušek, kteří přišli o střechu nad hlavou. „Snažíme se zabezpečit celý prostor, aby nedošlo k rabování. Budeme vše řešit tak, abychom zítra (v pátek) mohli začít s úklidem a postupně dávat naši obec do pořádku,“ uvedl místostarosta.

Podle něj postupně přicházejí i rodiny s dětmi či senioři a obec pro ně shání ubytování v zařízení, kde se o ně dokážou postarat. Část obce je v pořádku, vedení obce tak lidi ubytovává i u těch, jejichž domy zůstaly celé.

„Na místě jsou všechny složky integrovaného záchranného systému. Všude na zemi jsou vyvrácené stromy, motorová pila hasičů je neustále nastartovaná, protože se snaží odklízet větve. Práce komplikuje to, že v celé obci nejde proud. Potkali jsme obyvatele, kteří mají sbalené kufry a z té nejpostiženější části obce se stěhují k lidem, kteří nemají domy tolik poničené,“ popsala situaci v Hruškách na Břeclavsku redaktorka ČT Aneta Beránková.

Následky tornáda v Hruškách
Zdroj: ČT24

Situace je v Hruškách stabilizovaná, nemělo by tam už dojít k ohrožení života, řekl po jednání krizového štábu hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). V ostatních obcích stále pracují jednotky integrovaného záchranného systému na záchraně lidského života. 

Silná bouře se prohnala i nedalekou Moravskou Novou Vsí. Podle tamního starosty Marka Košuta poničila stovky domů.

Následky tornáda v hruškách
Zdroj: ČT24

Moravská Nová Ves

Do některých postižených obcí se vůbec není možné dostat autem. „Mířili jsme do Mikulčic, ale nebyli jsme schopni se tam dostat. Jsme v Moravské Nové Vsi a situace je tady naprosto katastrofální, jsou tady popadané větve, poničená auta, zničené obvodové zdi i střechy. Spousta lidí v obci přišla o střechu nad hlavou,“ uvedla redaktorka ČT Klára Ješinová s tím, že rozhlas v obci hlásí výzvu, aby lidé, kteří nemají poničené domy, poskytli ubytování těm, kteří zůstali bez střechy nad hlavou. „Zaznívají také výzvy, že zranění se mají dostavit k sokolovně,“ dodala.

Následky bouřek v Moravské Nové Vsi
Zdroj: ČT24

Lužice

Bouřka se prohnala také Lužicemi na Hodonínsku. Postižena je podle místostarosty Jakuba Buchty asi třetina obce, domy jsou bez střech. Lidi, kteří to potřebují, evakuují do sokolovny.

„V sokolovně se připravuje improvizovaná nocležna pro ty, kteří nebudou moci zůstat třeba u svých příbuzných,“ popsal situaci v noci v obci redaktor ČT Josef Kvasnička. Podle něj je v obci poškozena spousta domů či vozidel.

„Je to tady jako v Americe, domy jsou bez střech, poničené, stromy vyvrácené, průmyslové podniky, ty dva největší, co tady máme, mají vysklená okna. Momentálně lidi evakuujeme do sokolovny a zajišťujeme jim to nejnutnější. Jde o desítky lidí, především ty, co přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl místostarosta Jakub Buchta.

Postižena je podle něj především centrální Velkomoravská ulice. Místostarosta uvedl, že v obci jsou zranění, přesný přehled ale neměl.

„Jsou tady policisté a míří sem další posily. Před chvílí jsme se s kolegy dostali k havarovanému autobusu, kde bylo několik zraněných. Ten autobus jsme nějakou dobu museli hledat, byl doslova odnesen mezi hlavní tratí a vlečkou k místnímu dolu. Momentálně policisté pročesávají obec Mikulčice a pátrají po dalších zraněných,“ řekl kolem 22:40 při zásahu v obci Lužice mluvčí Policie Jihomoravského kraje Pavel Šváb. Informace o počtu zraněných, případně mrtvých mluvčí žádné neměl.

„Dokončila se evakuace těch nejvíc postižených oblastí, na sportovní hale je provizorní noclehárna, podle našich informací se nám to podařilo dát všechno dohromady,“ popsal krátce po půl jedné situaci v Lužicích zastupitel Petr Slatínský.

Likvidování následků tornáda v Lužicích
Zdroj: ČT24

Ve sportovní hale nocuje asi 16 lidí, zbytek obyvatel, kteří museli jít spát ke svým známým, Slatínský odhaduje na 30 až 40. Nyní a ráno bude podle něj nutné odklidit zbytky po bouřce z místních komunikací. S dalším jemnějším uklízením podle něj poté mohou pomoci třeba dobrovolníci. „Teď už probíhá kontrola kritické infrastruktury, viděl jsem přetrhané elektrické dráty,“ popisuje zastupitel.

„Čekají nás zednické, tesařské práce, o tom, které stavby zůstanou, bude muset rozhodnout statik, uvidíme, co bude, ale je těch budov zasažených vcelku dost,“ popisuje Slatínský. „Člověk si myslí, že je připravený na všecko, ale není, je to úplně něco jiného, když to člověk vidí v televizi a potom ve skutečnosti,“ uzavírá zastupitel.

Po páté hodině ráno v Lužicích a okolních obcích stále ještě nefungovala elektřina, přiblížila z místa redaktorka ČT Ivana Bártová. Místostarosta obce společně s hasiči začal objíždět poničené domy a zkoumat, do kterých by se mohli vrátit obyvatelé. Na místo by měl také během dne zamířit statik, který zhodnotí stav budov a to, které bude nutné zbourat. Podle starosty obce Tomáše Kláska jich půjde k zemi zřejmě šestnáct.

Do Lužic by měla také dorazit hasičská technika z Hlučína. Hasiči společně s policisty budou prohledávat sutiny domů. Nasazeni by měli být psi a také drony.

Následky tornáda v Lužicích
Zdroj: ČT24

Mimořádná událost a pomoc státu

„Z našeho pohledu se jedná o mimořádnou událost 4. stupně. Na místě jsou všechny dostupné prostředky a povoláváme další, pomáhá nám armáda, sousedé z Rakouska a ze Slovenska i záchranné služby ze sousedních krajů. V tuto chvíli odhadujeme počet zranění na sto až 150, to spektrum je široké, od dětí až po seniory. Řešíme především lidi, kteří jsou zavaleni v budovách,“ popsala situaci mluvčí ZZS Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že komunikuje s vedením hodonínské nemocnice. „Je aktivován traumaplán, nejenom v hodonínské nemocnici, ale i v ostatních. Vím, že přijímá nemocnice Břeclav, Kyjov, samozřejmě přijímají i nemocnice pod ministerstvem zdravotnictví v Brně, to znamená Fakultní nemocnice v Bohunicích a Fakultní nemocnice u svaté Anny. Zatím je to asi deset pacientů, které přijaly brněnské nemocnice,“ řekl s tím, že hospitalizovány byly i děti.

Vojtěch také uvedl, že českým záchranářům pomáhají i ti z Rakouska, kteří vyslali až dvacet sanitek a dva vrtulníky. „Z Prahy míří i velkokapacitní vozy zdravotnické záchranné služby Golem a Fénix, které jsou také připraveny pomoci přímo na místě,“ uvedl ministr zdravotnictví. Přesná čísla zraněných ale údajně zatím nezná.

„Zítra (v pátek – pozn. red.) v 7 ráno začnou úřady práce vyplácet takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc, což je dávka pro lidi v nouzi i pro případy živelné katastrofy, což obnáší až 58 tisíc korun na jednu osobu. Jsme ve spojení se starosty postižených obcí a se sociálními pracovníky,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že lidem bude stačit občanský průkaz.

Maláčová: Od pátku začnou úřady práce vyplácet mimořádnou okamžitou pomoc pro lidi v nouzi (zdroj: ČT24)

„Sociální pracovníci budou lidem vyplácet hotovost tak, aby si mohli zajistit základní potřeby,“ dodala. Maláčová uvedla, že podle dostupných informací nebyly úřady práce v Hodoníně ani Břeclavi poškozeny, budou tak fungovat od sedmi hodin ráno.

„Máme také informaci, že domov pro seniory v Hodoníně přišel o střechu. Ministerstvo poskytne mimořádnou dotaci na opravu střechy a také veškerého zničeného zařízení. Pokud bude potřeba, můžeme pomoci s financováním převozu klientů do jiných zařízení. Například Kraj Vysočina nabídl kapacitu až padesáti lůžek,“ zmínila další pomoc Maláčová.

Výpadky proudu

„Během večera jsme evidovali asi 50 tisíc domácností bez dodávek elektrické energie, z toho většina je právě na jižní Moravě, kde to je přes třicet tisíc odběratelů, myslím tím hlavně oblast kolem Hodonína,“ uvedl mluvčí EG.D – člena skupiny E.ON Roman Šperňák.

Poškození na síti jsou podle něj značná, společnost evidovala 22 poruch na vedení vysokého napětí. „Kromě toho máme i poruchy na vedení velmi vysokého napětí právě mezi Břeclaví a Hodonínem, to není obvyklé. Kvůli tomu jsme měli výpadky i na třech rozvodnách, proto je i tak velký výpadek v této oblasti,“ upřesnil.

Nyní se podle Šperňáka zjišťuje rozsah škod. Jakmile to bude možné, pustí se společnost do oprav. V nejnutnějších případech by mohly nezbytné opravy proběhnout i v noci. „Musíme ale dbát na zdraví našich zaměstnanců, takže tam, kde to bude možné a nutné, tam pracovat budeme,“ dodal.