Na začátek prázdnin máme beznadějně vyprodáno, hlásí některé půjčovny lodí

Poslední volné lodě k rezervaci na první červencový víkend a týden většinou zbývají v půjčovnách napříč republikou, které Česká televize oslovila. Kolem státních svátků na začátku července je zvýšený zájem o sjíždění řek každoročně, loni jej ale kazilo deštivé počasí, shodují se oslovení prodejci. Ke zdražení většina z nich nepřistoupila.

„Máme beznadějně vyprodáno, voda je pěkná, počasí nám také přeje,“ říká k vodácké sezoně na začátku července Petr Kozohorský, majitel Půjčovny lodí A.S.K. na Berounce.

Tradičně velký zájem na první prázdninové dny kolem státních svátků zaznamenávají také majitelé půjčoven u Vltavy nebo Sázavy. „Na tyto svátky máme poslední volné kanoe. I další termíny, hlavně víkendy, se již zaplňují a zbývá posledních pár kanoí,“ uvedla za firmu Bisport Lenka Říhová.

Zájem potvrzují i na Moravě, poslední volné kusy hlásí například Petr Sedláček z půjčovny lodí a vodácké cestovky Cvak se sídlem v Ostravě a Ústí nad Labem.

Stejně jako tu loňskou, i letošní sezonu ovlivnila epidemie koronaviru. Kvůli nejistým pravidlům na léto lidé s vytvářením rezervací prý spíš vyčkávali. „Rezervace začaly chodit až nedávno, když se začalo mluvit o rozvolnění a relativně normálním průběhu léta. Podobně to bylo i loni – v březnu místo objednávek chodily storna. Sezona pak začala naplno až zhruba v půlce července, to nám nepřálo počasí,“ říká Jaroslav Lhotský z Půjčovny raftů a kánoí Pirát u Vltavy.

Na deštivý začátek loňského léta vzpomíná i Jana Linhardová z vodácké školy, půjčovny lodí a cestovní agentury TYDRA: „Bylo hodně srážek a řeka (Morava – pozn. red.) byla nebezpečná pro turistické splouvání.“

Vzhledem k delšímu období bez vydatných dešťů se hladiny řek podle serveru raft.cz drží na průměrné až podprůměrné hodnotě. Tradiční letní úseky ale podle všech pěti oslovených provozovatelů zatím sjízdné jsou. „Sázava je řekou, která bývá na 90 procent svého toku sjízdná celoročně – od kempu Stvořidla až po Týnec nad Sázavou. Na tomto úseku jezdí v současné době jak kanoe, tak i rafty. Na posledním 16km úseku z Týnce nad Sázavou do Pikovic jezdí v tuto chvíli pouze kanoe, na rafty je již nižší stav vody,“ upřesňuje Lenka Říhová.

Některým místům už je nutné se vyhnout také na Moravě. „V některých úsecích na horním toku Moravy nad Postřelmovem, je vody opravdu málo, tam proto lodě nepůjčujeme, hrozí jejich poškození,“ doplnila Linhardová.

Za vodácké služby lidé zaplatí v oslovených půjčovnách většinou stejně jako loni. Mírně zdražili u Vltavy. „Stouply nám vstupní náklady, zdražili výrobci lodí, takže i my jsme to museli zohlednit. Průměrně se cena zvedla o 50 korun za raft,“ uzavírá Jaroslav Lhotský.