Praktici musí denně obvolat desítky lidí, aby věděli, koho očkovat. To je obrovská zátěž, říká hejtman Grolich

Jan Grolich byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Někteří praktičtí lékaři prý vzdávají očkování proto, že s ním mají příliš mnoho organizační práce, myslí si hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).  V pondělí proto navrhl premiérovi ulehčit praktikům práci tím, že jim zpřístupní registrační systém, který používají očkovací centra. Praktičtí lékaři podle něho nezvládnou případné podzimní přeočkování sami. Mluvil také o tom, že sociální pracovníci jednající s rizikovými skupinami by měli být očkováni do určité míry povinně. Řekl to v pořadu Interview ČT24.

Jihomoravský kraj má největší podíl lidí naočkovaných z ordinací praktiků ze všech krajů. Díky přístupu do registračního systému by tito lékaři viděli, kdo už byl očkován jinde. „Systém umí podle rodného čísla rozeznat, kdo už očkován byl,“ vysvětluje Grolich. 

„Na začátku by lidé zaškrtli, jestli chtějí jít k praktikovi, nebo do očkovacího centra,“ říká. Podle hejtmana by to praktikům značně usnadnilo práci, protože ze zkušeností Jihomoravského kraje podle něj vyplývá, že část lidí přihlášených ke svému doktorovi se zároveň hlásí k vakcinaci přes očkovací centrum. Ordinace praktiků pak musí každý den obvolat třicet lidí, aby věděli, komu druhý den podají dávku. To pro ně představuje velkou administrativní zátěž. 

V Česku se řeší, že v pořadnících u praktiků stále čeká mnoho pacientů, přičemž část z nich je vysokého věku nebo jsou nepohybliví a patří k dalším ohroženým skupinám. „Z velké části jsou to ale fiktivní čísla, protože mnozí z těch, co se přihlásili k očkování u svého lékaře, už očkováni jsou,“ popisuje zkušenosti ze svého kraje Grulich. „Někteří praktici třeba nahráli do systému všechny své pacienty,“ vysvětluje Grolich, proč čísla podle něho neodpovídají realitě.

Sociální pracovníci by podle hejtmana měli být očkováni

Grolich mluvil také o povinnosti nechat se vakcinovat pro některé profese. „Očkování proti covidu pro sociální pracovníky u nás není povinné, přitom u jiných nemocí, jako je například žloutenka, je to už dnes běžné,“ podotýká.

„Myslím si, že ti lidé, kteří jsou v kontaktu s velmi zranitelnými lidmi, by to očkování měli mít do jisté míry povinné, protože vidíme, že jeden případ může znamenat smrt člověka a je těžké se s tím poté vyrovnat,“ vyjádřil se Grolich s tím, že jeho názor vychází z rozhovorů s řediteli sociálních zařízení.

 „Velkou vlnu přeočkování pravděpodobně nezvládnou praktici sami,“ dodává hejtman k možnému podání třetí dávky vakcíny na podzim. „Zatím k tomu sice neexistuje žádné oficiální stanovisko ani od výrobců, ani od evropské agentury EMA, ale můžeme se připravovat na různé varianty, data na to máme“ dodává.