Stát vilu Radovana Krejčíře nepřevezme, soud zamítl žalobu jeho manželky

Události: Krejčířovu vilu stát nepřevezme, rozhodl soud (zdroj: ČT)

Krajský soud v Praze zamítl žalobu manželky Radovana Krejčíře, aby stát převzal její vilu v Černošicích. Dům, z něhož před šestnácti lety Krejčíř uprchl, je v havarijním stavu a rodina se o něj nechce dál starat. Vilu v exekuci se navíc opakovaně nepodařilo prodat v dražbě.

Dříve nedobytný „hrad“, v současnosti zničená a částečně vykradená ruina. Vilu, kterou blokuje exekutor, chtěla už počátkem roku nechat Krejčířova žena přepsat na stát. 

Katastrální úřad ale odmítl převod zapsat. Proti tomu podali advokáti rodiny žalobu. Soud se ale přiklonil k argumentům Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a žalobu zamítl.

Krejčířova rodina argumentuje tím, že není schopna se o nemovitost starat a zabezpečit ji proti nájezdům zlodějů. Největší škody způsobil úmyslně založený požár. „Kriminalisté tento případ prošetřovali jako podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Případ byl odložen, pachatel je neznámý,“ uvedla policejní mluvčí pro Prahu-západ Jana Šteinerová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Návrat Krejčíře do Česka by byl rizikem, říká Hamáček

Vila je prázdná už šestnáctým rokem, tedy od doby, kdy Radovan Krejčíř utekl. Ten si zatím stěžuje na podmínky v jihoafrickém vězení, kde si odpykává pětatřicetiletý trest. „Po zkušenostech, které tady mám a kdy jsem se stal obětí konspirace v podobě zatčení a odsouzení za zločin, který jsem nespáchal, jsem začal uvažovat o tom, že budu souhlasit s vydáním do Česka,“ sdělil Krejčíř. 

České bezpečnostní orgány podle informací České televize pracují na tom, aby nebyl vydaný dřív než po absolvování trestu v jižní Africe. „Já bych návrat pana Krejčíře do České republiky pokládal za velké bezpečnostní riziko,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V Česku byl Krejčíř odsouzený k patnácti rokům. Součástí je i náhrada škody v desítkách milionů korun. Právě kvůli tomu je v exekuci černošická vila. V době, kdy ji Krejčíř nechal postavit, se její hodnota odhadovala na stovky milionů korun, v současnosti je situace taková, že dům v dražbě nikdo nekoupil, ani když vyvolávací cena klesla na 21 milionů.