Kempy vítají první hosty. Provozovatelé očekávají silnou letní sezonu

Události: V Česku se otevřely kempy (zdroj: ČT24)

V Česku se oficiálně otevřely kempy – o tři týdny později, než obvykle. Provozovatelé na Lipensku přesto přivítali první hosty, ti zatím přijeli převážně karavany. Roustoucí zájem o pobyty v tuzemsku potvrzují i další ubytovací zařízení.

Rodina Lukešových žije sedm let v Německu a letos poprvé vyrazila na cesty v karavanu – do Frymburku u Lipna. „Hned jak to šlo, tak jsme přijeli, abychom se potkali s rodiči, abychom taky byli chvíli venku,“ vysvětluje Jiří Lukeš, který se s českou částí rodiny viděl naposledy o Vánocích. „Musíme mít potom negativní test, ale to je bez problémů – a stojí nám to za to.“

Do kempu ve Frymburku u Lipna přijelo hned v pondělí ráno sedm karavanů a zároveň tady obsadili tři mobilní domky. V jednom z nich se ubytoval i Jiří Adamec s bratrem a vnukem. „My jsme vyjížděli po čtvrté hodině a přijeli jsme před sedmou. Byli jsme hodně natěšení, tak jsme ráno vyjeli brzo,“ vysvětluje.

Neodradilo je ani to, že ráno byla u vody zima – jen pět stupňů. Zůstat chtěli původně do soboty, ale nakonec si pobyt prodlužují až do pondělí. „Protože se nám tady líbí,“ dodal Adamec.

Více hostů do kempu dorazí zřejmě během víkendu. „Máme pár rezervací. Ale očekáváme, že když se udělá hezké počasí, tak budou lidé jezdit i bez nich,“ dodala spolumajitelka kempu Frymburk Tereza Wilzingová.

Zatím půjde převážně o Čechy, Němci a Rakušané své pobyty zrušili. Prozatím totiž mohou přijet jen na výlet.

Ubytovací zařízení v Česku se mohla otevřít turistům po více než pěti měsících koronavirové uzávěry a řada z nich hlásí velký zájem. To je třeba případ i Safari Parku Dvůr Králové, kde se kromě pavilonů se zvířaty opět otevřel i hotel a kemp. Obě ubytovací zařízení už během pondělí zaplnili hosté a vyprodáno je i na další měsíce. „Doprodáváme poslední volná místa v červnu. Měsíce červenec a srpen jsou již plně obsazeny,“ potvrdila mluvčí zoo Zuzana Boučková.

Silnou letní sezonu očekávají například i v kempu La Rocca v Konstantinových Lázních na Tachovsku. „Sezony se nebojím. Na červenec a srpen jsme obsazeni velmi slušně, teď ze sedmdesáti procent. Už o víkendu tu mám dvě stě lidí na srazu mercedesů. Lidé jsou nažhavení a zamlouvají už si kromě chatek i místa pro obytné vozy i plochy pro stany,“ řekl jeho majitel Vladimír Šabek.

Rodinný kemp, který otevírá po uzávěře ve stejný den jako loni, nebude zdražovat, ceny drží čtyři roky. Během pondělí už tam přijeli první hosté, jeden starší pár do chatky a jeden pod stan, dále tam bydlí dělníci. „Je tu klid, krásná příroda. Jen škoda, že se zrušilo hodně akcí. Letos sem pojedeme dvakrát,“ uvedla ubytovaná turistka z Prahy.