Kina otevírají poprvé od loňského října. Míří do nich české filmy i odkládaný Hollywood

Divadla, kina, koncertní sály a třeba také cirkusy mohou po několikaměsíční pauze způsobené protikoronavirovými opatřeními od pondělí znovu otevřít sály pro diváky. Kulturní akce uvnitř se mohou konat s účastí nejvýš 500 lidí, pořadatelé mohou obsadit maximálně polovinu kapacity. Kina mají připravena desítky premiér, velká část divadel ale čeká s představeními uvnitř na červen.

V Česku otevírají především menší, jednosálová kina, multiplexy s otevřením vyčkávají, protože zatím nemohou prodávat občerstvení. Lidé v kinech musí mít nasazený respirátor, podmínkou účasti je také negativní test, uplynutí tří týdnů od první dávky očkování, nebo maximálně 180 dní od prodělaného covidu-19.

Kina byla zavřená osm měsíců, naposledy do nich diváci mohli přijít před 12. říjnem loňského roku. „Rok 2019 byl nadmíru úžasný, takže ten dopad byl opravdu velký,“ uvedla provozovatelka kina v Mikulově Petra Eliášová. Když byla pak kina loni v létě krátce otevřená, lidé se prý do nich báli chodit a návštěvnost nebyla velká, což se podepsalo na tržbách. Kino, které začne promítat čtvrtého června, eviduje přibližně pětašedesátiprocentní ztráty.

Hned v pondělí otevřela například pražská kina Lucerna, Atlas či Světozor. Nově je k vidění například koprodukční snímek Služebníci Ivana Ostrochovského, v němž bohoslovci v totalitním Československu čelí nátlaku Státní bezpečnosti, nebo dánský thriller Rytíři spravedlnosti, v němž hraje Mads Mikkelsen, jehož snímek Chlast byl jednou z posledních premiér v českých kinech loni v říjnu.

Divadla hledí s otevřením k červnu

Snímků, které teď čeká odložená premiéra, jsou však desítky. Kina již od pondělí uvádí režijní debut herce Vigga Mortensena Ještě máme čas, od čtvrtka potom český snímek Žáby bez jazyka, oceňovaný český dokument Nová šichta, nebo oscarovou černou komedii Nadějná mladá žena s Carey Mulliganovou v hlavní roli.

Hollywoodské blockbustery se do českých kin vrátí v červnu – od 10. června by se měl promítat horor Tiché místo: Část II, od 14. června nová hraná disneyovka Cruella, a od 17. června deváté pokračování ságy Rychle a zběsile. Na velkém plátně by také diváci měli mít možnost zhlédnout snímky jako Godzilla vs. Kong, Tom a Jerry nebo Duše, které v USA zamířily na streamovací platformy.

Velká část divadel však s otevřením čeká až na červen. Pro diváky ale v pondělí začne znovu hrát třeba Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Městské divadlo Brno slavnostně zahájí v 19:00 hodin inscenací Zamilovaný Shakespeare. V Praze se v úterý otevře šapitó Azyl78 na Výstavišti v Holešovicích. Až do září bude poskytovat prostor nejen domovskému souboru Cirk La Putyka, ale mnoha dalším pražským scénám a souborům.

Venkovních akcí se nově může účastnit 1000 lidí

Akcí pod širým nebem, které jsou povolené od minulého pondělí, se může od pondělí účastnit až 1000 sedících lidí s respirátory, dosud byla stopka na 700 lidech. I v tomto případě musí být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Podmínky účasti na těchto akcích jsou stejné jako u divadel a kin. Někteří divadelníci a pořadatelé festivalů žádají, aby byli stejně jako restauratéři zproštěni povinnosti kontrolovat potvrzení a přenést povinnost na návštěvníky.

Pondělní míra rozvolnění odpovídá třetímu vládnímu balíčku, čtvrtý by mohl podle ministerstva kultury platit od 14. června. Pak by se mohli venkovních akcí účastnit i stojící diváci. Uvnitř se budou akce konat zřejmě celé léto pro sedící diváky.

United Islands of Prague míří znovu na ostrovy

V pondělí také pořadatelé pražského festivalu United Islands of Prague oznámili, že se akce o víkendu 25. a 26. června po pěti letech přemístí z Karlína zpátky na ostrovy. Osmnáctý ročník festivalu s podtitulem German Edition vol.2 se odehraje přímo v centru Prahy na Střeleckém ostrově, Kampě, Dětském ostrově a Janáčkově nábřeží. Vstup bude zdarma.

„Letošní návrat na ostrovy bude sice jen předzvěstí návratu v celém rozsahu v roce 2022, ale doufáme, že si ho s diváky užijeme tak jako některé z nejpovedenějších ročníků v dobách, kdy jsme ještě na ostrovech v centru každoročně působili. Bude to příležitost trochu zavzpomínat na staré časy nebo naopak poprvé zažít hudbu v místech, která byla dlouhou dobu součástí hlavní myšlenky United Islands of Prague,“ uvedl pořadatel David Gaydečka. Loni se akce ve své tradiční podobě neuskutečnila.