O vrácení peněz za elektronickou dálniční známku požádalo přes tři sta řidičů, polovina neuspěla

O vrácení poplatku za elektronickou dálniční známku za první měsíc požádalo 333 řidičů, ale více než polovina neuspěla. Můžou za to hlavně chyby při vyplňování žádosti nebo nedoložení potřebných dokumentů. Informace České televizi sdělil Martin Opatrný, mluvčí Centra dopravních a informačních systémů (CENDIS). Lidé své peníze žádají zpět zejména kvůli chybnému vyplnění registrační značky.

Místo nuly řidiči napíšou „o“ nebo přehodí písmena. Údaje, které člověk vyplní při platbě dálniční známky, jdou při nákupu na čerpacích stanicích nebo na poštách měnit jen 15 minut. Přes e-shop do začátku platnosti viněty. CENDIS a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) se tak chrání proti tomu, aby lidé mohli vrátit známku, na kterou několik dní jezdili.

O vrácení peněz za chybně vyplněnou registrační značku na e-známce mohou řidiči žádat od 19. dubna. „Za měsíc bylo kompletně vyřízeno 333 žádostí o vrácení poplatku za vyplnění neexistující registrační značky. 152 z nich bylo vyřízeno kladně a 181 záporně,“ uvedl k celkovému počtu žádostí Opatrný.

Při chybném vyplnění je nutné odeslat formulář s žádostí o vrácení peněz na adresu SFDI. Dotyčný musí doložit údaje o vozidle – jako je registrační značka a země registrace vozidla, dále informace o žadateli a úředně ověřený podpis. K žádosti je třeba přiložit potvrzení o zaplacení poplatku a v případě, že žadatel udělal chybu v zemi registrace, je třeba i kopie technického průkazu. Žadatelem nesmí být právnická osoba, ale jen fyzická.

Tyto podmínky jsou podle CENDIS hlavnmí důvodem, proč více než polovina žádostí byla odmítnuta. „Spíše se zamítá, protože není přiložený technický průkaz, chybí potvrzení o úhradě, anebo je žádost chybně podaná,“ dodal Opatrný.

Pokud člověk žádost špatně vyplní nebo nedodá potřebné dokumenty, je podle Opatrného možné formulář doplnit. Pokud je však důvodem zamítnutí existence registrační značky v registru vozidel, je verdikt konečný a žádost nelze znovu podat.

Poplatek zpět i pro existující registrační značku

I přes tuto podmínku ale úředníci nakonec vyhověli i třem desítkám žadatelů, u kterých kontrola v registru vozidel odhalila, že značka existuje. „Třicet šest RZ bylo existujících, avšak často se jedná o vozidla, která nemusí dálniční známku ze zákona mít, takovým žádostem také vyhovíme kladně,“ informoval Opatrný.

Žádost o vrácení poplatku je ke stažení na webu. Stát doposud prodal více než 2,7 milionu elektronických vinět, v drtivé většině těch ročních. Celkem za ně řidiči zaplatili 3,46 miliard korun.