Kritizovanou výzvu pro dotace do zdravotnictví ministerstvo nezruší, řekla šéfka resortu Dostálová

Brífink k výzvám programu React-EU (zdroj: ČT24)

Už uskutečněná výzva pro dotace do zdravotnictví z fondu REACT-EU, kde byl jedním z hlavních kritérií čas podání, ministerstvo pro místní rozvoj rušit nebude, řekla to jeho šéfka Klára Dostálová (za ANO). Mělo by ale dojít k finančnímu navýšení o 5,5 miliardy korun tak, aby se dostalo i na zájemce pod čarou. Výzvu kritizovala už dříve část opozice a Liberecký kraj ve čtvrtek oznámil, že podal předžalobní výzvu na resort pro místní rozvoj.

„Dohodli jsme se se zástupci Asociace krajů a s ministerstvem zdravotnictví, že výzva 98, která už proběhla, zůstává. Potvrdili jsme si, že o podmínkách této výzvy a nastavení výběrových kritérií všichni věděli dopředu. Tato výběrová kritéria schválil i monitorovací výbor,“ uvedla Dostálová.

Na kritizovanou výzvu je určeno 7,9 miliardy korun, podáno bylo 112 žádostí za 18,7 miliardy korun. Česko může z programu získat na posílení zdravotnictví 18,4 miliardy korun. Podle ministryně je už nyní jasné, že některé budou vyřazeny, protože jejich předkladatelé například nedodali stanovisko přístrojové komise. Peníze mají být využity podle předchozích informací ministerstva na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péči o pacienty s rakovinou a seniory. 

O výzvu je velký zájem. „Lze očekávat, že i po vyhodnocení (projektů) bude více uchazečů, než kolik je peněz ve výzvě. Dospěli jsme ke třem modelům, které budeme ve výzvě 98 uplatňovat,“ řekla Dostálová.

„Nejprve se projekty vyhodnotí podle nastavených kritérií, dále ministerstvo zdravotnictví i Asociace krajů se budou snažit podpořit svoje projekty desetiprocentní mírou kofinancování nebo popřípadě sníží rozpočty projektů a ministerstvo pro místní rozvoj dá podnět na vládu, aby druhá tranše, kterou očekáváme ve výši 5,5 miliardy, byla ve prospěch výzvy 98 tak, aby se dostalo na všechny kvalitní projekty,“ objasnila situaci Dostálová.

Výzva 99 týkající se dotací na ohrožené pacienty, která se měla pro zájemce otevřít v pátek, bude odložena, a to asi o dva týdny. Další pak byla naplánována na 25. května. Kraje budou hledat další možná kritéria, která by se při hodnocení projektů mohla použít. V úvahu připadá například míra spolufinancování.

Liberecký kraj podal předžalobní výzvu

Výzva 98 se v uplynulých dnech setkala s negativními reakcemi. Podle kritiků rozhodovala při žádosti o dotace rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Výzva pro nemocnice byla podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vyčerpána za necelé dvě sekundy.

Liberecký kraj ve čtvrtek oznámil, že kvůli přijímání žádostí o dotace z programu REACT-EU podal předžalobní výzvu na resort pro místní rozvoj. „V předžalobní výzvě jsme upozornili paní ministryni Dostálovou na naše argumenty, na základě kterých se domníváme, že jenom rychlost klikání nemůže být jediným kritériem pro rozdělování evropských peněz. Předpokládám, že do 31. května dojdeme k dohodě nad dalšími výzvami,“ dodal Půta.

Ministerstvo ale uvedlo, že zatím existuje pouze tabulka přihlášených projektů seřazená v pořadí, v jakém byly do systému vloženy. Hodnocení ještě nezačalo, nikdo tak v tuto chvíli nemůže vědět, zda uspěl, nebo ne. Podle náměstka pro řízení sekce evropských a národních programů Zdeňka Semoráda budou u projektů úřady posuzovat 23 kritérií, až poté bude rozhodujícím faktorem rychlost podání žádosti.

Způsob výběru projektů ve středu kritizovala také část sněmovní opozice. Hnutí Starostové a nezávislí chce stejně jako koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) řešit rozdělování evropských peněz nemocnicím na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.