Vrchní soud zmírnil trest pro bývalého mluvčího Vítkovy CPI. Burian dostal za podvod podmínku

Vrchní soud v Praze zmírnil v odvolacím řízení trest pro bývalého mluvčího skupiny CPI Property Group, která patří miliardáři Radovanu Vítkovi. Za podvod uložil Janu Burianovi trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Bývalý mluvčí má navíc podle verdiktu poškozeným zaplatit téměř šest milionů korun. Původní rozsudek Městského soudu v Praze ze září loňského roku poslal Buriana na šest let do vězení nepodmíněně. Informaci ČT sdělila mluvčí Vrchního soudu Kateřina Kolářová. Proti verdiktu je možné podat dovolání.

„Soud rozhodl o odvolání obžalovaného tak, že napadený rozsudek v celém rozsahu zrušil a znovu rozhodl. Obžalovaného uznal vinným ze spáchání zločinu podvodu a odsoudil ho k trestu odnětí svobody v trvání tří let, kdy se výkon trestu0 podmíněně odkládá na zkušební dobu v trvání pěti let. Obžalovaný je dále povinen uhradit pěti poškozeným právnickým osobám škodu. V součtu se jedná o 5 771 122 korun. Další poškozený byl s nárokem na náhradu škody odkázán na řízení ve věcech občanskoprávních,“ uvedla Kolářová.

Burian podle obžaloby během působení v realitní skupině CPI zpronevěřil miliony korun. Bývalý mluvčí se hájil tím, že se ho bývalý zaměstnavatel snaží zlikvidovat.

„Stal jsem se nepohodlným svědkem, který byl přítomen nezákonným jednáním pana Vítka, díky kterým postavil jím ovládanou skupinu. Já mediálně některé tyto věci kryl, a když jsem odešel, rozhodli se mě zbavit,“ uvedl Burian loni v květnu pro Hospodářské noviny.

CPI Burianova tvrzení odmítá jako lživá a označuje je za mstu a snahu pošpinit jméno společnosti. Proti rozhodnutí Vrchního soudu je možné podat dovolání. Pokud se tak nestane, případ bude ukončen.