Toulky za hrad(b)y: Valdštejn je nejstarší hrad Českého ráje. Hostil šlechtu, loupežníky i poutníky

Schovaný mezi pískovcovými skalami Českého ráje je hrad Valdštejn druhou nejstarší zpřístupněnou památkou v Čechách. Právě na Valdštejn se vydává další díl podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.

Podcast si poslechněte zde:

Hradní komplex ve skalnaté krajině Českého ráje nedaleko Turnova postavila rodina Markvarticů, předků pánů z Valdštejna, zhruba kolem roku 1270, což z něj činí jeden z nejstarších hradů v tomto kraji.

Samotní Valdštejnové se na hradě zdrželi celých sto let, než stavbu získal rod Vartenberků. Právě v jejich držení byl Valdštejn i blízký klášter během střetů s husity dobyt vojevůdcem Janem Žižkou. Pohnutou historii dokresluje i fakt, že se sídla kolem roku 1438 zmocnily tlupy loupežníků, později navíc lehl popelem při rozsáhlém požáru.

Až o dvě stovky let později se zde usadili poutníci, z rozvalin se postupně stalo poutní místo. Vznikly schody, kaple, sochy, nakonec i vstupní brána. Jako zajímavý turistický cíl byl hrad, jako jedna z první českých památek, zpřístupněn zájemcům o prohlídku. 

Nové díly najdete každou sobotu na našich podcastových platformách SoundCloud, Spotify, iTunes a na webu ČT24.