Toulky za hrad(b)y: Točník a Žebrák jako nejikoničtější české hradní duo

Asi těžko bychom u nás hledali ikoničtější dvojici hradů, které stojí takto blízko u sebe. Točník a Žebrák jsou cílem třetího dílu nového podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.

Podcast si poslechněte zde:

Pouhého půl kilometru od sebe stojí v krajině křivoklátských lesů poblíž Prahy, na staré zemské cestě do západních Čech, dva hrady. V údolí na nízkém ostrohu menší a starší Žebrák, na kopci nad ním se pak tyčí majestátní Točník.

Krajina tu ve 12. století patřila rodu Buziců, kteří sídlili na nedalekém hradu Valdek. Právě jejich potomci nechali na cestě z Prahy do Plzně vystavět hrad Žebrák. Ten během své historie viděl a hostil mnoho významných jmen, pobýval tu i Karel IV., který ho používal při svých častých cestách do říše.

Když Žebrák v roce 1395 vyhořel, obrátila se pozornost k novému královskému sídlu na blízkém kopci. Král Václav IV. dokonce nechal na Točník už kolem roku 1400 převézt část královského pokladu.

Během pohnuté historie a několika přestaveb zažil hned několikrát změnu majitelů, přežil i útok a obléhání husity, po třicetileté válce pak už opuštěný Točník posloužil jako úkryt pro okolní obyvatele. Až v roce 1923 byl prodán Klubu československých turistů. Dnes hrad pro své návštěvníky pořádá četné akce, jako atrakce slouží také dva místní stálí obyvatelé, medvědi Martin s Agátou.

Nové díly najdete každou sobotu na našich podcastových platformách SoundCloud, Spotify, iTunes a na webu ČT24.