Pozitivních testů i očkováných je méně. V Semilech odvolali ředitele kvůli netestovaným dětem

UDÁLOSTI: Nemocnice obnovují neakutní péči (zdroj: ČT24)

Nárůst počtu nových případů nemoci covid-19 v pondělí zpomalil. Zhruba o desetinu také poklesl počet očkování, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. V Semilech mezitím odvolali ředitele školy, který umožnil chodit do školy netestovaným dětem. Ve dvou krajích nastaly podmínky pro návrat dětí do školek. Do Česka dorazily další léky pomáhající při léčbě covidu.

Menší přírůstek odhalených nákaz provázelo i menší testování, podíl zaznamenaných případů byl podobný jako předchozí pondělí. 

Podíl pozitivních na počtu preventivně prováděných testů, které tvoří naprostou většinu z celkového množství testů, stoupl oproti předchozímu pondělí z 0,2 na 0,24 procenta. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, také mírně stoupl, a to z 5,5 na 5,9 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, činil stejně jako před týdnem 12,3 procenta.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Pokles vážných případů

Zpomalení nárůstu počtu nakažených doprovází od poloviny března také postupný pokles množství lidí s covidem-19 v nemocnicích. V pondělí oproti neděli sice mírně stoupl počet hospitalizovaných z 3983 na 4108, ale ve srovnání s předchozím pondělím je nyní množství lidí v nemocnicích stále asi o čtvrtinu nižší. Navíc nadále klesá počet vážně nemocných z celkového množství pacientů s koronavirem, kterých bylo v pondělí 888, kdežto před týdnem ještě téměř dvanáct set. Statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky.

I kapacity nemocnic se uvolňují. Zatímco na začátku dubna bylo v nemocnicích volných jen 16 procent lůžek s plicní ventilací, v úterý ráno již to bylo 23 procent.

Kromě nově nakažených v posledních dnech klesají i počty očkovaných. Po čtvrtečním rekordu 72 tisíc podaných dávek se v pondělí naočkovalo jen asi 55 tisíc lidí. Od začátku vakcinace loni v prosinci bylo v Česku podáno celkem 2,53 milionu dávek vakcín a obě potřebné dostalo zhruba 878 tisíc lidí.

Vzrostlo reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, a to z hodnoty 0,73 na 0,81. Dál se však drží pod zlomovou hodnotou jedna, jejíž překročení by znamenalo zrychlování šíření epidemie.

Nemocnice pomalu obnovují neakutní péči

Klesající počty pacientů s covidem-19 umožňují některým nemocnicím rovněž obnovovat plánované operace. Takovou možnost mají teprve čtrnáct dní poté, co ministerstvo upravilo mimořádné opatření, které jim dřív neakutní zákroky zakazovalo. Nyní se neakutní péče rozjíždí napříč republikou.

Například v Příbrami je už otevřené gynekologické oddělení, oproti dřívějšku teď zdravotníci na oddělení zvládají asi polovinu operací. Věří, že k běžnému provozu se vrátí v průběhu května a že během jara doženou skluz, který způsobil zákaz operací – situace se ale liší podle oborů, pomalejší návrat čekají na ortopedii.

Nemocnice navíc stále pečují o covidové pacienty, což rychlejší návrat do normálu brzdí. „Blokují intenzivní lůžka, která jsou využívána právě pro pacienty po operaci. Čekací lhůty se u některých oborů protáhly až na šest měsíců,“ sdělil náměstek brněnské bohunické nemocnice Ondřej Ludka. „V průběhu letošního roku nedoženeme výpadek operativy za loňský rok,“ doplňuje i mluvčí karvinské nemocnice Věra Murínová. 

Podmínku pro otevření školek zatím splňují pouze dva kraje

V pondělí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) oznámil, že v krajích, kde je týdenní přírůstek nákazy pod sto na sto tisíc obyvatel, se od 26. dubna kompletně otevřou mateřské školy. To zatím splňují  jen Karlovarský a Královéhradecký kraj. Ke zmíněné hranici se ale ještě blíží Plzeňský kraj, který má jen mírně nad sto nakažených v přepočtu na obyvatele.

Plán ministerstva v úterý kritizoval pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Když se málo testuje, zjistí se málo nakažených. Plán rozvolňování ve školství podle krajů pak může být postaven na špatných základech,“ uvedl na Twitteru. V té souvislosti požádal ministra zdravotnictví, aby při rozvolňování opatření ve školství bral v potaz i podíl pacientů, u kterých byl covid-19 zjištěn až při příjmu v nemocnici.

Odvolání ředitele semilské školy

V Semilech mezitím odvolali ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého, který umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. O jeho odvolání jednala rada města dlouho do noci, rozhodnutí bylo jednomyslné, uvedla starostka Lena Mejnková (Volba pro Semily). Odvolaný ředitel je přesvědčený, že jednal správně a je připravený se bránit.

Podle Mlejnkové neměla radnice jinou možnost. Uvedla, že porušování povinností stanovených mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví pokračovalo na škole i tento týden. „Pan ředitel na jednání rady města žádal o více času, ale z jeho strany nebyl učiněn žádný vstřícný krok. I když si škola na pondělní testování nakoupila plivací Ag testy, výsledek byl stejný – ve škole bylo z rozhodnutí pana ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování,“ poznamenala.

Část rodičů se spojila do iniciativy, která chce po odvolání ředitele právní kroky vůči ministerstvu zdravotnictví i ministerstvu školství s cílem ochránit ústavní práva rodičů i dětí. „Děti nás potřebují, nedovolme, aby byly už od malička vystaveny šikaně ze strany státní moci,“ prohlásila iniciativa.

Dodávky léků proti covidu

Další protilátkové léky od firmy Regeneron dostanou nemocnice zřejmě začátkem příštího týdne. Ředitel komunikace distributora Jiří Pešina Radiožurnálu řekl, že dodávka se čtyřmi tisíci dávkami je už ve skladu v Česku. Pro ČTK pak doplnil, že poslední čtyři tisíce objednaných dávek do země firma dodá na konci května.

V Česku je také další protilátkový lék od firmy Eli Lilly, dodáno ho bylo tři tisíce dávek. Zmíněné přípravky jsou určené pro pacienty, které by vážný průběh covidu-19 mohl ohrozit na životě. 

Johnson & Johnson do ordinací

Ve středu vedle toho začne také distribuce očkovací látky od firmy Johnson & Johnson do ordinací tuzemských praktiků. Podle aktuálního nálezu evropské lékové agentury sice ve velmi vzácných případech může dojít ke krevním sraženinám, přínos očkování ale převyšuje nad možnými riziky.

Podle ministra zdravotnictví už je v Česku necelých patnáct tisíc dávek této vakcíny. V dubnu by mělo do Česka přijít celkem přes 38 tisíc dávek vakcíny, v květnu pak dalších 170 tisíc. Na rozdíl od jiných typů se očkuje pouze jednou injekcí.