Toulky za hrad(b)y. Nový podcast zve do panských sídel, začíná Bezdězem

Tyčí se nad stejnojmennou vesnicí u Máchova jezera už od dob Přemysla Otakara II. a jeho historie se intenzivně prolíná s nejslavnějšími postavami českých dějin. Na královský hrad Bezděz se vydává první díl nového podcastu Toulky za hrad(b)y, kterým chce ČT24 umožnit  čtenářům cestu do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.

Kdo projíždí krajinou Českolipska, krajem, kde tvořil své básně Karel Hynek Mácha, zajisté si všiml siluety mohutného hradu na jednom z kopců nad Máchovým jezerem. Křížovou cestou lze vystoupat až na Bezděz, který je teď už spíše zříceninou. Byl založen v roce 1264 Přemyslem Otakarem II. a kromě ochrany okolí fungoval jako správní centrum velkého panství.

Raně gotický hrad, který čítá královský palác, kapli, purkrabský palác, cisternu, několik bran a věží během své historie posloužil rovněž jako vězení, jistou dobu tu nedobrovolně strávil i budoucí český král Václav II. se svou matkou. Navzdory tomu ale na hrad nezanevřel, často se na něj dokonce vracel.

Stopu tu zanechal také další z českých panovnických rodů, pobýval tu Karel IV. I jeho syn Václav IV. Lucemburský. Během pohnuté historie posloužil i jako benediktinský klášter, než hrad získal Klub českých turistů a začalo se s jeho opravami.

Nové díly najdete každou sobotu na našich podcastových platformách SoundCloud, Spotify, iTunes a na webu ČT24.