Odchod zakladatele přežil Apple, zvládne ho i PPF, míní Mlynář. Podle Klause lidé ze skupiny rozpad nedopustí

Události, komentáře: Co bude dál s PPF (zdroj: ČT24)

Skupina PPF bude i po smrti jejího zakladatele Petra Kellnera fungovat dál, ve vysílání ČT24 se na tom shodli Kellnerův spolupracovník Vladimír Mlynář a bývalý prezident Václav Klaus. Podle Mlynáře však bude společnost jiná a odchod šéfa bude velmi složitý. Klaus míní, že lidé, kteří pro PPF pracují, by rozpad skupiny nedopustili. Odchod svého zakladatele přežil Apple, zvládne to i PPF, řekl Mlynář.

Podle ředitele komunikace investiční skupiny PPF Vladimíra Mlynáře stojí za úspěchem Petra Kellnera zejména to, že dokázal přemýšlet jinak než všichni ostatní. „Já jsem měl to štěstí, že jsem s ním pracoval jedenáct let. Je to podobné jako to, co se popisuje v životopisu Steva Jobse – schopnost vidět věci jinak. A měl samozřejmě i velkou odvahu,“ řekl.  

O ní mluví i bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj Kellner prokázal velkou odvahu v době, kdy začala kuponová privatizace. „Když jsme vymýšleli ty techniky, které by se měly použít, tak jestli jsme z něčeho měli strach, tak ani ne z toho, že bychom to vymýšleli špatně, ale říkali jsme si, jestli se najdou lidé, kteří budou ochotni riskovat. Právě Petr Kellner byl jeden z těch, kteří se toho chopili s naprostou vervou,“ podotkl Klaus. 

Exprezident také uvedl, že lidé jako Kellner otevírali dveře České republiky do světa. Tuzemská diplomacie podle Klause Kellnerovi nepomohla, naopak on pomohl jí a České republice. „Já myslím, že i za to bychom mu měli poděkovat,“ uvedl. 

Václav Klaus o Petru Kellnerovi (zdroj: ČT24)

Kritika podnikatele

Na to, že byl Kellner často kritizován za své vztahy s Ruskem a Čínou, Klaus řekl, že je to dětinské. „Vytýkat našemu byznysu, že hledá umístění na trzích celého světa, a vytýkat právě Petru Kellnerovi, že ho hledal i v jihovýchodní Asii a ve 26 dalších zemích světa, je opravdu naprosto směšné,“ dodal s tím, že je přesvědčen o tom, že Kellner v těchto zemích propagoval Českou republiku. 

Kritika v Česku podle Mlynáře Kellnera velmi trápila. „Já jsem vždy říkal: ,Musíte mluvit,‘ ale rozhodnutí bylo zachovat rodině soukromí. Já jsem to chápal a nakonec i obdivoval, protože to byl jeden z důvodů, proč jsem pro něj pracoval,“ řekl s tím, že kritika vychází z nepravd a polopravd. „Nejvíc pomluv šíří lidé, kteří o PPF a Petru Kellnerovi nic nevěděli,“ dodal. Negativní obraz podle něj vybudovala některá média a také politici. 

V souvislosti s otázkou lidských práv, například v Číně, se Kellner podle Mlynáře na problém díval tak, že byznys je jedna věc, a politika druhá. „Byznys vytváří nějaké hodnoty, zaměstnává lidi, ale pravidla pro byznys vytváří politika. Když tam (v Číně) může podnikat Elon Musk nebo Steve Jobs, proč tam nemůže podnikat česká firma?“ dodal. 

Budoucnost PPF

Klaus míní, že skupina PPF už po smrti Petra Kellnera stejná nebude. „(Na cestách) jsem se setkával s jeho zástupci v nejrůznějších zemích světa, zejména v jihovýchodní Asii, kde byl v poslední době velmi činný. Ale ta úloha jednotlivce, úloha osobnosti, je v řadě z těchto věcí zcela zásadní. Mezera tam bude, můžeme si všichni jenom přát, aby nenastal nějaký rozpad,“ řekl Klaus.

Bývalý prezident také zmínil, že spoustu jmen, která jsou s Kellnerem spojena, zná. Doufá tak, že tito lidé rozpad PPF nedopustí. „Byla by to šílená škoda a Petr Kellner by si to určitě nezasloužil,“ řekl. Podle něj se stává, že se v takovém případě nástupci šéfa společnosti občas pohádají a dojde k problémům. „Já věřím, že ta skupina je prostě pevná,“ dodal. 

Podle Mlynáře PPF bude fungovat i nadále, bude to však podle něj jiné a zřejmě i těžší. Připomněl, že právě Kellner byl tím, kdo firmu táhnul, měl podle něj vizi, která věci tlačila dopředu.

Rodina jako „nový šéf“?

PPF už uvedla, že na fungování skupiny se nic nemění a všechny zavedené principy pokračují dál. Mlynář řekl, že pokračuje například spojení Air Bank a Moneta Bank. „Firma je nastavena jako systém. Stejně jako Apple přežil odchod svého zakladatele, tak jsem zcela přesvědčen, že to zvládne i PPF. Neskrývám, že to bude těžké,“ řekl. 

O tom, zda o dalším směřování skupiny PPF bude rozhodovat rodina Petra Kellnera, nechtěl Mlynář spekulovat. „Jsou spuštěny procesy, které se právě v takové situace spouštějí. Na to je strašně brzy, uvidíme. My uděláme všechno pro to, aby rodina měla co největší šíři na rozhodování, ale na to je teď brzy,“ zopakoval. Na otázku, jaká PPF po odchodu Kellnera bude, odpovědět nedokázal.