Potřebnou bezpečnostní prověrku mám, hájí se odvolaný zmocněnec Míl

Události, komentáře: Odvolání zmocněnce pro jádro (zdroj: ČT24)

Odvolaný vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl nesouhlasí s tím, že by neměl potřebnou prověrku pro svou funkci. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ho ale odvolal právě kvůli tomu. Míl v Událostech, komentářích uvedl, že stupeň jeho prověrky byl pro jednání na úrovni vlády i bezpečnostních složek dostačující. Zmocněnec taky kritizoval způsob, jakým vláda do přípravy tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany zasáhla.

„Já pochopitelně prověrku na tu úroveň, kterou potřebuju, mám. V minulosti jsem měl prověrku na tajné, takže pokud by bylo potřeba, tak v tomto problém určitě nebyl. Nemluvě o tom, že to prověření, které dneska mám na všechna jednání i uzavřená jednání vlády, dostatečně postačovalo k mé účasti, a na ta jednání se zpravodajskými službami. A hodnocení těch vysoce bezpečnostních aspektů stejně nebyla moje role,“ vysvětlil Míl.

Ministr Havlíček k odvolání uvedl, že bez bezpečnostní prověrky, kterou Míl nemá, je obtížné připravit jakýkoli dokument týkající se stavby nového dukovanského bloku. Poukázal také na podle něj špatnou komunikaci. Míl se ale nedomnívá, že by s ministerstvem průmyslu komunikoval nedostatečně. Část opozice krok vlády spojuje s tím, že Míl kritizoval přizvání ruského Rosatomu do tendru.

Vláda zasahuje do tendru, upozorňuje Míl

Odvolaný vládní zmocněnec kritizoval taky způsob, jakým vláda do tendru zasahuje. „V momentě, kdy bezpečnostní složky jednoznačně vládě doporučily oslovit pouze tři firmy, tak se ta politická shoda začala štěpit a začaly se hledat v podstatě mnohdy i zástupné problémy ke škodě jaderné energetiky. Řeknu energetiky v České republice a dneska jádro, bohužel, bude předmětem předvolební kampaně,“ řekl.

Podle něj naopak ministerstvo průmyslu například v posledních dnech nečekaně měnilo některé dříve dohodnuté plány. V současném postupu při přípravě dukovanského tendru Míl nesouhlasí s tím, aby uchazeči nyní dostávali celou poptávkovou dokumentaci.

„Pokud tady mám dokument, který říká, že je správné a bezpečné s ohledem na bezpečnostní zájmy přizvat tři firmy, tak se tím řídím. Když dojde k politické shodě, že mají být přizvány čtyři firmy, budou čtyři. Ale pokud těm firmám dneska dám dokumentaci, pokud zkrátím období na vypracování nabídek z 12 měsíců na šest, tak prostě postupuju způsobem, který brání tomu, abych získal ekonomicky nejvýhodnější nabídku,“ upřesnil.

Míl zároveň apeluje na to, aby zájemci měli minimálně 12 měsíců na zpracování své nabídky. Aktuální postup vlády je podle něj v podstatě vyhlášením tendru, i když bez formálního dokončení.