Loni zemřelo nejvíce lidí za desítky let, obyvatel přibylo jen díky migraci

Největší rozdíl mezi počtem zemřelých a narozených v Česku od počátku 21. století zaznamenali statistici v roce 2020 poznamenaném epidemií covidu-19. Zemřelo zhruba o 20 tisíc lidí více, než se narodilo. Zároveň byl počet zemřelých nejvyšší od roku 1987. Přesto v České republice i loni přibylo obyvatel díky migraci ze zahraničí, přírůstek však byl mnohem nižší než v roce 2019 a při pohledu do regionů přibylo obyvatel jen v pěti z nich, nejvíce ve Středočeském kraji. Změnilo se i pořadí krajů podle lidnatosti, na třetí místo se posunul Jihomoravský.

V Česku loni zemřelo 129 289 lidí. Oproti roku 2019 byl počet úmrtí o 15 procent vyšší. Zemřelých přibylo ve všech krajích. Ve Zlínském kraji počet meziročně vzrostl o 24 procent, v Karlovarském a Olomouckém o 18 procent. Nejmírněji se zvedl v Plzeňském kraji a Praze, a to o 11 a 12 procent. Narodilo se 110 200 lidí, což bylo o dva tisíce méně než v předchozím roce. Rozdíl mezi počtem zemřelých a narozených byl největší od začátku století.

„Obdobná převaha zemřelých obyvatel nad počtem narozených dětí na úrovni okolo 20 tisíc osob ročně byla naposledy zaznamenávána ve druhé polovině 90. let 20. století,“ uvedla vedoucí oddělení demografické statistiky Terezie Štyglerová. Podle ní tehdy za tím ale stál rapidní pokles počtu narozených, zatímco loni byl příčinou vysoký počet zemřelých.

Největší přírůstek počtu zemřelých zaznamenali statistici v loňském posledním čtvrtletí. Více umírali lidé ve všech všech věkových kategoriích nad 30 let, nejvyšší meziroční nárůst byl u lidí ve věku 75 až 84 let – u mužů nad 75 lety, u žen hlavně nad 80 lety. V souvislosti s tím klesla naděje dožití o 0,7 roku, vývoj se podle statistiků vrátil o sedm let. 

Celkový počet obyvatel v Česku přesto v roce 2020 vzrostl, a to o 7838 na 10,702 milionu. Příčinou byla migrace ze zahraničí, hlavně z Ukrajiny, v menší míře ze Slovenska, Ruska a dalších států. Ovšem i počet lidí, kteří ze zahraničí přišli, loni klesl ve srovnání s předcházejícím rokem a například do Německa nebo Velké Británie odešlo z Česka více lidí než opačným směrem. V předchozích letech bylo takzvané saldo zahraniční migrace vůči těmto státům pozitivní.

Do Česka se loni přistěhovalo 55 661 cizinců, naopak 28 734 lidí zamířilo z Česka za hranice. Republika tedy migrací získala 26 927 obyvatel.

Rok 2020 také změnil pořadí krajů v Česku podle lidnatosti. Jen pět regionů loni zaznamenalo růst počtu obyvatel, nejvíce Středočeský kraj a Praha, dále Jihomoravský, Plzeňský a Pardubický kraj. Přírůstky byly nižší než v předchozích letech, Praha dokonce rostla pouze díky zahraniční migraci, naopak z jiných regionů se do hlavního města přištěhovalo méně obyvatel, než se z Prahy vystěhovalo do jiných částí republiky.

Nejvýraznější úbytek počtu obyvatel loni zaznamenal Moravskoslezský kraj, který byl na počátku roku 2020 třetím nejlidnatějším krajem v republice, ale nyní již je na čtvrté příčce. Více lidí žije v Jihomoravském kraji.