Ptačí chřipka zasáhla i Královéhradecko, pronikla do pěti chovů kachen

Ptačí chřipka se rozšířila do chovů kachen firmy Perena v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Ve zmíněných oblastech je pět ohnisek, v součtu v chovech žije přes 50 tisíc ptáků. Informoval o tom ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Nejprve se ptačí chřipka objevila ve dvou komerčních chovech v obci Dobřenice a v Novém Bydžově -⁠ Zábědově na Královéhradecku. Následně v Chudonicích na Královéhradecku, do chovu firmy Perena na farmě Vinice ve Středočeském kraji a třetí ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji. „Laboratorní vyšetření také v těchto případech potvrdilo, že se jedná o subtyp ptačí chřipky H5N8,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Podle veterinářů kachny v chovech v posledních dnech méně snášely a neobvyklé množství jich uhynulo. Zbývající ptáky veterináři s pomocí hasičů a policie utratí, začnou po víkendu, skončit by chtěli ve čtvrtek. „Začneme v Královéhradeckém kraji návozem techniky, utracení se bude provádět za pomocí kysličníku uhličitého,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Ve všech pěti chovech je dohromady 52 tisíc ptáků.

„Jde o první výskyt ptačí chřipky v komerčních chovech. Celková škoda a náklady na odškodnění pro chovatele se budou pohybovat kolem 30 milionů korun. Peníze na to máme,“ zdůraznil ministr Toman na tiskové konferenci. 

Jak se nákaza do chovů v halách dostala, není zatím zřejmé. Veterinární správa připustila, že se mohla rozšířit i zvenku od volně žijících ptáků. Zároveň ale bude prověřovat, zda se chřipka do chovu nedostala při výměně podestýlky nebo krmiva.

Firma Perena sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech na Hradecku. Zabývá se hlavně líhnutím kachňat, chovem pekingských kachen a produkcí násadových vajec.

„Všechny chovy kachen jsou umístěny v halách v řízeném prostředí,“ uvádí firma na svém webu. Ve výroční zprávě za rok 2019 Perena informovala, že vylíhla 14 milionů kachňat a prodala přes 5,2 milionu kusů vajec. V roce 2019 zaměstnávala 96 lidí a při tržbách 264 milionů korun vytvořila čistý zisk 51 milionů. 

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se výpadek promítne i do obchodu, nikoliv však nyní před Velikonocemi, ale v létě a na podzim. Do Česka se podle ní zvýší dovozy kachen ze zahraničí.

Dodržování pravidel je nutností

Ministr Toman apeloval mimo jiné na dodržování biologické bezpečnosti v chovech, aby si lidé dávali velký pozor při přenosu krmiv či podestýlek. Zvláště pak v ekologických chovech, které mají kontakt s vnějším prostředím. Podle Semeráda se může riziko přenosu pouze snížit, ale ne úplně eliminovat, zvlášť když jde o vodní ptáky, jako jsou kachny.

K dodržování opatření vydaných veterináři vyzvalo i hradecké hejtmanství. „Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza pro všechny druhy ptactva. Nejčastěji se vyskytuje u volně žijících ptáků, kteří mohou infikovat další drůbež skrze vodu, krmivo nebo přímým kontaktem,“ řekl náměstek hejtmana pro zemědělství Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Ohniska v chovech jsou nyní v osmi krajích –⁠ kromě Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického také v Jihočeském, ve Zlínském, v Moravskoslezském, Plzeňském a na Vysočině.