Část klientů cestovních kanceláří řeší problémy s vrácením peněz za zrušené zájezdy

Události: Někteří klienti cestovních kanceláří řeší problémy s vouchery i vrácením peněz (zdroj: ČT24)

Někteří klienti cestovních kanceláří řeší problém s vracením peněz za zájezdy, které se neuskutečnily. Podobná situace je i s uplatněním voucherů. Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že klienti o své peníze nepřijdou.

Klient cestovní kanceláře Firo Tour Stanislav Kolář má po zrušeném zájezdu jakožto senior právo na okamžité vrácení peněz namísto voucheru. Čeká na ně ale marně už přes půl roku. „Pokud klienti chtějí získat své peníze zpět, měli by zkusit vymáhat nárok prostřednictvím soudu tím, že by podali příslušnou žalobu,“ informoval Tomáš Landa z advokátní kanceláře AZ Legal.

Z takového kroku má ale Kolář obavy. „Můj názor je, že právními kroky jako fyzická osoba nemůžu moc uhrát proti takovému kolosu. Budu vyčkávat, nic jiného mi nezbude,“ říká.

Do cestování vkládá všechny úspory, projel už pětatřicet zemí. Za zájezd do Ománu před rokem zaplatil přes 70 tisíc. „Samozřejmě 70 tisíc je velká částka, i pro mladého i pro důchodce, rok je v tom určité šetření a peníze jsou v nedohlednu,“ dodal.

Společnost klienty dál prosí o trpělivost a tvrdí, že situaci řeší. „Ta řešení směřují k tomu, aby byla naše obchodní činnost zachována a aby byly uspokojeny nároky všech klientů věřitelů,“ uvedla mluvčí Firo Tour Lucie Frnochová.

Ministerstvo nevydalo metodický pokyn, podotýká asociace

Situace se komplikuje i těm, kteří mají voucher. Cestovní kancelář se například změnila na agenturu a zájezdy teď jenom přeprodává, lidé tak u ní své vouchery uplatnit nemůžou. „Ministerstvo pro místní rozvoj vědělo celou dobu, kdy bylo Firo Tour v moratoriu, že taková situace může nastat a nevydalo žádný metodický pokyn. Nikde není bohužel zákonnou normou napsáno, co se smí a co se nesmí,“ podotkl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka se ale klienti nemusí bát, že by o své peníze přišli. „Po 31. 8. 2021, pokud voucher nevyužijí, jim budou platby za zájezdy vráceny. Vouchery jsou chráněny zárukou pro případ úpadku cestovních kanceláří,“ informoval. Jenže úpadek zatím tato společnost nevyhlásila. I přesto, že zaplacené částky svým klientům nevrací.

Zájem o cestování trvá, míní kanceláře

I přes aktuální situaci ale některé cestovní kanceláře stále registrují zájem o zájezdy. „Aktuálně největší zájem je o Spojené arabské emiráty a Egypt,“ informoval ve středeční Devadesátce obchodní ředitel Exim Tours Petr Kostka. Cestovní kancelář odhaduje, že se letos dostane zhruba na 60 procent prodejů v porovnání s rokem 2019.

Optimistický byl také ředitel cestovní kanceláře Azzurro, která pořádá zájezdy do Itálie, Jan Katolický. Podle něj navíc fungují poměrně dobře vládní kompenzační programy. „I kdyby se letos vůbec nejezdilo ven, pořád máme peníze na to, abychom vydrželi do příští sezony,“ řekl.

Turistický ruch by nyní mohl oživit takzvaný covid pas, který představila Evropská komise. Ten by měl v době pandemie usnadnit cestování po Evropě.