Hygienu vede Pavla Svrčinová. Má za sebou kontroverze, priority představí v týdnu

Události: Hlavní hygieničkou je Pavla Svrčinová (zdroj: ČT24)

Jarmilu Rážovou nahradila na postu hlavní hygieničky pověřená Pavla Svrčinová. Resort na místo zároveň vypsal výběrové řízení, ale důvody už dřív ohlášené výměny ministr zdravotnictví doteď nekomentoval. Premiér od dosavadní šéfky moravskoslezské hygieny očekává, že se stane mediální tváří, které lidi uvěří. Své priority má představit v průběhu týdne.

Nákaza bakterií listeria z ostravské lahůdkářské firmy byla jedním z případů, kterými se před 15 lety Svrčinová zabývala jako tamní šéfka odboru hygieny výživy.

Bezpečnost potravin řešila i po roce 2009 na Generálním ředitelství pro zdraví Evropské komise. Po návratu z Bruselu se v roce 2016 přihlásila do výběrového řízení na funkci hlavní hygieničky. Neuspěla kvůli novému služebnímu zákonu.

Začala proto působit na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Loni v lednu se stala ředitelkou moravskoslezských hygieniků – a krátce nato přišel koronavirus.

Kritika přišla za zrušený festival i Facebook

Kromě trasování kontaktů nakažených, se kterým tu pomáhala armáda, musela velmi záhy taky řešit opatření kvůli nákaze rozšířené z dolů OKD. Na začátku prázdnin třeba upravila otevírací dobu restaurací.

Kritika přišla i po tom, co na poslední chvíli zrušila ostravský NeFestival. Špatnou komunikaci jí vyčítal i tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zpětně ale Pavla Svrčinová zkušenosti z Moravskoslezského kraje vnímá jako výhodu pro svou novou pozici. Podporu ministra zdravotnictví a premiéra neztratila ani po rasistickém vtipu na jejím Facebooku.

Svrčinová chce ulevit kolegům v administrativě

„Doufám, že nová hygienička, kterou považuji za jednu z nejlepších v naší zemi, to uchopí a stane se tváří, která půjde do televize a které lidé uvěří,“ sdělil již dříve premiér Andrej Babiš. I Svrčinová v pozici vidí výzvu. „Pro hygienika tělem i duší je to velká výzva zejména v této době, kdy celá naše země trpí pod tíhou epidemie,“ uvedla dříve.

Sama Svrčinová také dříve řekla, že by ráda usnadnila práci kolegům třeba snížením administrativy, a dotáhnout prý chce i chytrou karanténu. Své priority má ale teprve představit.