Studenti odborných škol přicházejí o praxi, někde jim nabízí i opakování ročníku

Události: Odborné školy přicházejí o praxe (zdroj: ČT24)

Střední odborné školy a učiliště své žáky teď nemohou posílat na praxi. Ti přicházejí o možnost si budoucí práci vyzkoušet pod dohledem profesionálů. Někteří si tak musejí řemeslo zkoušet svépomocí. Návrat žáků do škol se přitom se zhoršující se epidemickou situací opět odložil, některé školy tak nabízejí opakování ročníku.

Žáci na Středním odborném učilišti gastronomie v Praze se učí vařit na dálku. „Nezabráníme vzniku zlozvyků, špatných návyků, špatného držení nože, špatných postojů při přípravě čehokoliv,“ varuje ředitelka Středního odborného učiliště gastronomie v Praze.

„Přišli o možnost chodit do těch špičkových pracovišť, která jsou tady v Praze, a přišli samozřejmě o možnost sdílet společné dojmy,“ popisuje místní učitel Pavel Budín.

Úkoly, jako je například příprava bramborového salátu, žáci dostávají na každý den. Kontrola je jen přes video. Třeba Martin Hanzlík oceňuje, že si práci může zorganizovat sám. Praxi mu to ale plně nenahradí. „Určitě mi chybí přítomnost mistra nebo někoho, kdo by mě mohl opravit a zjistit, v čem jsem udělal chybu,“ říká žák Středního odborného učiliště gastronomie v Praze.

Možnost opakovat ročník

Prázdno je i na Střední průmyslové škole Chrudim. Ta kvůli častému rušení praxe nabídla všem 410 žákům opakování ročníku, především těm v tříletých učňovských oborech. Zájem zatím projevilo 30 z nich.

„Všichni víme, že dětem to chybí, a já neznám učitele, který by byl spokojen s tím, že jeho žáci neprobrali to, co si on myslí, že by probrat měli,“ hodnotí ředitel průmyslovky v Chrudimi František Mihulka. Podle učitele odborného výcviku v Chrudimi Ondřeje Holého se žáci sami doma téměř nic nenaučí, pokud nepochází z rodiny, kde by k tomu měli možnosti.

Výpadek praktické výuky pociťují i v pražském autoservisu. Běžně sem na praxi dochází okolo padesáti učňů. Teď tu není ani jeden. „Krátkodobě samozřejmě výpadek na pracovnících bude znát, nicméně v momentě, kdy nastoupí do autoservisu, tak se dál zapojí do procesu vzdělávání, a myslím si, že tu ztrátu doženou,“ předpokládá provozní ředitel Martin Kulhánek.

Úřad práce eviduje nejvíc uchazečů právě z řad absolventů odborných škol a učilišť. Technické obory jsou ale z těch, které zatím pracovníky nabírají. Nejčastěji hledají práci vyučení absolventi z oborů uzavřených vládou – tedy gastronomie, hotelnictví nebo služeb.