Prezident je připraven pandemický zákon urychleně podepsat, řekl po jednání na Hradě šéf ODS Fiala

Brífink předsedy ODS Petra Fialy po jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Předseda občanských demokratů Petr Fiala se ve středu na Pražském hradě setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Jednali mimo jiné o zvládání pandemie. Podle Fialy je prezident případně připraven podepsat pandemický zákon. Řekl to na tiskové konferenci po jednání. Podle poslance ODS Pavla Blažka byl tématem také volební zákon.

„Pan prezident nás ujistil, že je připraven ten zákon podepsat co nejrychleji,“ řekl Fiala. O pandemickém zákoně aktuálně jednají senátoři. „Je to důležité ujištění, že když to v Senátu a sněmovně rychle zvládneme, tak že ten zákon může platit vlastně bezprostředně,“ dodal. 

Pokud horní komora zákon vrátí sněmovně, poslanci by o něm měli znovu jednat v pátek. Podle Fialy je ODS připravena normu s drobnými senátními změnami schválit. „Já předpokládám, a v tomto směru i vedu ta jednání v posledních dnech, že by Senát skutečně přijal jenom tu legislativní opravu, tedy ty minimalistické změny. My jsme připraveni se v pátek sejít v Poslanecké sněmovně a tu senátní verzi s těmi drobnými úpravami schválit. Tak, abychom stihli termín konce týdne a mohli jsme mít k dispozici pandemický zákon,“ uvedl.

O dalším vývoji nyní také bude jednat část opozice s vládou. Podle Fialy by vláda měla na jednání říci, jaká konkrétní koronavirová opatření chystá, jak chce zlepšit konkrétní koronavirovou situaci. „Všichni víme, že si s tou pandemií neporadíme, pokud se nezačne mnohem víc testovat, pokud nebudou testy pro firmy, pokud nebude více šetrných testů. Neporadíme si s pandemií, pokud se nebude více očkovat,“ upozornil.

Vláda také musí podle Fialy všechna navrhovaná opatření zdůvodnit, říci, v čem konkrétně nedostačuje schvalovaný pandemický zákon pro uskutečnění těchto opatření a proč je potřeba vyhlásit nouzový stav. „My tu teď nouzový stav máme a podívejte se na ta čísla, ta jsou úplně katastrofální. Nefunguje to a bude důležité, s čím vláda přijde,“ zdůraznil.


Středečního jednání se zúčastnil také poslanec ODS Pavel Blažek (ODS). Diskuze s prezidentem se podle něj týkala také nového volebního zákona. „Shoda byla v tom, že politická reprezentace je povinna se dohodnout na nějakém znění volebního zákona a že je nepřijatelné přenechávat tuto pravomoc soudům za jakýchkoliv okolností,“ přibížil.