Resort spravedlnosti chce náhodně přidělovat kauzy mezi soudce. Losovat je bude generátor

Události: Přerozdělování kauz mezi soudci (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti kvůli koronavirové pandemii zatím nestihlo v  celé justici zavést náhodný systém rozdělování kauz jednotlivým soudcům. Ten by měl zamezit tomu, aby bylo možné předem odhadnout, který soudce bude o jaké kauze rozhodovat. Současný systém totiž umožňuje, aby případ dostal soudce, který se jím zabýval už na nižším soudu. Ministerstvo předpokládá, že by nový systém náhodného rozdělování kauz mohlo zavést během příštího roku, měl by jím být generátor.

Vrchní soud v Praze se rozhodl svůj systém přidělování kauz zpřísnit poté, co v sobotu obviněný soudce Sovák sliboval známému, že bude řešit kauzu Metrostav, která v tu chvíli na soudu ještě nebyla. „Může se stát, že rozvrh práce náhodně přidělí případ soudci, který o něm rozhodoval na nižším stupni,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.  

Systému v minulosti podle policie zneužil také chomutovský soudce Ivan Novák. Když zjistil, že je na řadě, vzkázal známému advokátovi, aby přinesl podání na soud. Jeho záměr nicméně odhalily odposlechy.

Dosavadní systém se ukázal jako neefektivní i v kauze ohledně právníka Daniela Palka, která se táhne jedenáctým rokem. Osvobozující rozsudek nad ním několikrát zrušil Vrchní soud a senát soudce Mazáka. Ten mezitím postoupil na Nejvyšší soud, právníkův případ mu ale byl přidělen i tam.

Problém bude řešit generátor

„Třikrát jsem byl osvobozený, třikrát se to z vrchního soudu vrátilo. Dvakrát z toho byl pan Mazák součástí senátu, kauza skončila na Nejvyšším soudu na dovolání. Na dovolání to přitom zase dostal pan Mazák,“ tvrdí odsouzený právník Daniel Palko. 

Ministerstvo spravedlnosti v minulosti navrhovalo zavést elektronický generátor, který by jednotlivým soudcům kauzy náhodně přiděloval. Podobný systém zatím funguje pouze u insolvenčních kauz. Ministerstvo spravedlnosti pracuje na jeho rozšíření i do ostatních soudních řízení.