Jak odejít ve správný čas? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Fokus Václava Moravce: Umění odejít (zdroj: ČT24)

Odcházení politiků, umělců, sportovců i podnikatelů, kteří jsou na vrcholu, se věnoval úterní Fokus Václava Moravce. Pozvání do diskuzního pořadu přijali bývalá politička a herečka Magda Vášáryová, historik Jaroslav Šebek, kajakář Vavřinec Hradílek, operní zpěvačka Dagmar Pecková, psycholožka Alexandra Fonville a farmář Jan Miller.

Současné neochotné opouštění úřadu americkým prezidentem Donaldem Trumpem se podle bývalé političky a herečky Magdy Vášáryové v lecčem shoduje s odcházením slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. „Už jen čekám, kdy se posadí do křesla před televizní obrazovku a začne jako Mečiar zpívat,“ řekla ve Fokusu Václava Moravce. Politik podle ní musí do úřadu už přicházet s vědomím, že jej opustí. 

Historik Jaroslav Šebek připomněl, že v klidnější atmosféře předal vedení státu i prezident Spojených států Richard Nixon, který měl za sebou impeachment a odejít musel. Upozornil ale na to, že historie nabízí i řadu politiků, kteří veřejný prostor opustili v pravou chvíli.

Zmínil tak třeba panovníka Vladislava Jindřicha, který se rozhodl ukončit boje se známějším Přemyslem Otakarem I. a přestože měl silnější armádu, předal mu moc, aby zabránil dalšímu prolévání krve. „Člověk, který dokáže odejít na vrcholu moci, má i velmi výrazné osobnostní rysy, které bych označil jako velmi kladné a pozitivní,“ uvedl historik.

Limity dává člověku i vlastní tělo

Odcházení se ale netýká jen politiků. V případě sportovců je podle kajakáře Vavřince Hradílka důležitá i chuť sportovat nehledě na výsledky. Limitováni jsou ale i zdravím, což se podle Dagmar Peckové týká také operních zpěváků. Sama si prošla syndromem vyhoření. „Pánbůh mi dopřál kariéru, která by vystačila pro tři zpěvačky. Řekla jsem si, proč se dál stresovat a trápit,“ popsala.

Plány na včasný odchod však mohla leckdy zpřetrhat koronavirová pandemie, která se projevila na hospodaření mnoha firem. Ačkoliv se v Česku zkušenost předávání podniků z generaci na generaci teprve formuje, tradice dědění řemesel v rodinách je podle psycholožky Alexandry Fonville silná. „Musíme táhnout generační štafetu,“ uzavřel farmář Jan Miller.