Zima sílí, ráno bylo nejmrazivější od jejího začátku. Úterý bude v Čechách větrné

Noc na pondělí byla nejmrazivější od začátku zimy. Na stanici Perla poblíž Kvildy na Šumavě naměřili meteorologové až minus 26,4 stupně Celsia. Mrazivé bylo ráno v celém Česku a přes den stoupnou teploty nad nulu jen v části republiky. I noc na úterý bude chladná, v Čechách se ale zatáhne, mírně oteplí a od západu začne foukat. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silné nárazy větru, náledí a pro horské oblasti Čech také na nový sníh a sněhové jazyky.

Výstrahy prozatím vydali meteorologové pro západní část republiky – celé Čechy, a navíc pro moravské části Kraje Vysočina a Jihočeského kraje, výstraha na vydatné sněžení platí pouze pro hory, v různách částech Čech ale platí různá varování. Výstraha na silný vítr bude platit v úterý od 6 do 18 hodin v Plzeňské, Karlovarském kraji a západní části Ústeckého, Středočeského a Jihočeského kraje. 

Nárazy větru mohou mít podle ČHMÚ rychlost nad 65 kilometrů za hodinu. Zároveň se mohou na silnicích tvořit sněhové jazyky, výstraha na ně bude platit až do půlnoci z úterý na středu. 

Výstraha na vítr (12. 1.)
Zdroj: ČHMÚ

Na horách ve výšce nad 700 metrů napadne od 8 do 20 hodin až patnáct centimetrů sněhu, meteorologové varovali i před tím, že pokud bude mokrý, mohou pod jeho vahou padat stromy nebo praskat dráty elektrického vedení.

Kvůli očekávanému větru a sněžení avizovali silničáři z Libereckého kraje, že od úterních 5 hodin uzavřou pro nákladní dopravu horský úsek silnice I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem.

„Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu,“ vyzval Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která správu komunikací v regionu zajišťuje. K cestě do Polska doporučil řidičům nákladních aut trasu po silnici I/35 přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Výstraha na nový sníh (12. 1.)
Zdroj: ČHMÚ

Vítr v Čechách doprovodí krátkodobé oteplení. Zatímco na Moravě má být v úterý přes den kolem nuly nebo méně, v Čechách bude kolem tří stupňů na nulou. Noc na středu by však měla být opět chladná, a proto podle meteorologů bude v noci z úterý na středu hrozit ještě tvorba náledí, až opět zmrzne to, co přes den roztaje.

Výstraha na náledí (12. 1.)
Zdroj: ČHMÚ

Nejnižší hodnoty této zimy

Noc na úterý by ještě měla být chladná – podobně jako ta pondělní. V pondělí nad ránem v šumavských mrazových kotlinách klesly teploty pod minus 25 stupňů Celsia, na Perle naměřili meteorologové minus 26,4 stupně, na Rokytské slati minus 25,6 stupně. Velmi chladno ale bylo i jinde. V Pohoří na Šumavě, které navzdory názvu bývalé příhraniční vsi není na Šumavě, nýbrž v Novohradských horách, bylo minus 24,9 stupně Celsia. Na severu Čech v Jizerce klesla ráno teplota na minus 18,8 stupně.

Podle Josefa Slavíka z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu byl mráz naměřený v pondělí ráno na Šumavě dosud nejsilnější od začátku současné zimy. „V nižších polohách už takové hodnoty nebyly. Ale v celém kraji bylo všude minimálně minus pět stupňů Celsia,“ dodal.

Do mrazivého rána se probudilo celé Česko, i když v Praze klesla teplota pod nulu až po půlnoci a ve středních Čechách byla po rozednění jen kolem minus jednoho stupně. Během dne očekávají meteorologové maximální teploty mezi minus 3 a plus 1 stupněm Celsia.

Po větrném a poněkud teplejším úterý se ve druhé polovině týdne znovu ochladí a od čtvrtka nebo pátku by mohlo být pod nulou i celý den. Víkendové noci by měly být jasné a s teplotami pod minus deseti stupni Celsia v celé zemi.