Schillerová odmítla, že by byl schodek 500 miliard strategickým krokem. Podle Jurečky se mělo šetřit v resortech

Události, komentáře: Schillerová a Jurečka k výsledkům rozpočtu za rok 2020 (zdroj: ČT24)

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka si v souvislosti se zveřejněnými výsledky rozpočtu za rok 2020 myslí, že vláda měla více šetřit v jednotlivých resortech. Řekl to v Událostech, komentářích. Zároveň by však byl pro větší pomoc pro drobné podnikatele a mladé rodiny. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale kroky vlády hájí a odmítla názory, že schválení schodku ve výši 500 miliard bylo pouze jakýmsi strategickým krokem, z čehož vládu obviňuje opozice. Schodek rozpočtu za rok 2020 nakonec dosáhl 367,4 miliardy korun.

Jurečka připomněl, že když se projednávala třetí aktualizace rozpočtu a zvyšoval se deficit na 500 miliard, tak lidovci zvýšení odmítli podpořit. „Říkali jsme: nedělejme takový schodek, dejme tam třeba 400 nebo 450 (miliard),“ řekl s tím, že už tehdy mohla být predikce přesnější. „Mohl být větší tlak na úspory v resortech, myslím ty provozní úspory,“ dodal.

Schillerová ale odmítla, že by šlo o strategii ve smyslu, že konečný nižší deficit, než ten předpokládaný, by vládě přinesl body navíc. „Neměli jsme (v červenci) aktualizovanou makroekonomickou predikci, nebyla žádná čísla, nevěděli jsme, jestli budou pokračovat restrikce, kdy dojde k uvolnění, před námi byly parlamentní prázdniny,“ řekla s tím, že proto navrhla 500 miliard. „Byla jsem nakonec ráda, protože když udeřila druhá vlna, byli jsme připraveni,“ uvedla. 

Jurečka nicméně uvedl, že nechce být kritikem všeho. Podle něj je současná situace bezprecedentní, dokáže si ale údajně představit lepší hospodaření státu. „Navýšily se i běžné výdaje resortů, i ty neinvestiční výdaje. To je něco, nad čím bychom se měli zamyslet,“ doplnil.

Podle Jurečky měla vláda více pomoci drobným živnostníkům a mladým rodinám

V dubnu vláda mluvila o pomoci ekonomice ve výši 1,2 bilionu korun, podle Schillerové by se na takovou částku kabinet možná dostal. „Největší část dělají takzvané podpořené úvěry v hodnotě asi pět set miliard. Zatím jsou čerpány pouze v částce 64,2 miliardy, ale já si myslím, že doba těch podpořených úvěrů ještě přijde v letošním roce. Takže kdybychom vzali 500 miliard a vzali k tomu ten zbytek, tak se budeme blížit k té částce, která byla tehdy odhadnuta,“ řekla ministryně. 

Jurečka by ale byl pro daleko větší podporu malým živnostníkům, ne jenom v rychlosti, ale i v objemu. „My jsme vůči malým živnostníkům v kompenzačním bonusu dali 24,4 miliardy korun, Rakousko tam dalo 53 miliard jenom v té rychlé podpoře nejmenších podnikatelů,“ řekl s tím, že Rakušané dali 15 miliard na další pomoc firmám. Zmínil také špatnou podporu v Česku pro mladé rodiny, které jsou často zatížené hypotékou. Schillerová ale připomněla například odklad daní nebo odložené splátky úvěrů. 

Podle šéfa lidovců bude také důležité, jakým způsobem Česko využije evropský balík pomoci. Řekl, že by rád viděl strategii toho, jak budou peníze nasměřovány do struktury ekonomiky. „My už dva a půl měsíce jako sněmovna čekáme na to, aby vláda tuto strategii představila. Je to zhruba 170 až 180 miliard korun, které už v průběhu letošního roku mohou naší ekonomice výrazně pomoci,“ řekl Jurečka. 

Schodek 320 miliard v letošním roce pravděpodobně ještě výrazně poroste

Rozpočet pro rok 2021 byl schválený se schodkem 320 miliard korun. Číslo však není reálné, jelikož tam není započteno zrušení superhrubé mzdy, zvýšení daňového bonusu a stát se navíc zavázal ke kompenzacím pro kraje a obce. Podle Jurečky mohou i v tomto případě pomoci úspory v jednotlivých resortech, ale také zmíněné evropské peníze. 

„My máme velký prostor ušetřit, aby ten deficit nebyl součet současných 320 miliard plus daňový balíček,“ řekl s tím, že i přesto bude schodek vyšší než schválených 320 miliard. Schillerová ale připomněla, že všem resortům se vzalo pět procent financí a nedaly se žádné peníze navíc na platy ve veřejném sektoru kromě učitelů. „Takže to jsou ty konkrétní úspory, které jsem udělala už v tomto rozpočtu s deficitem 320 miliard,“ řekla. 

Podle ministryně se bude nyní připravovat makroekonomická predikce, která bude údajně hotová už na konci ledna. „Musíme zapracovat balíček, musíme se pokusit odhadnout výši další podpory,“ řekla s tím, že seškrtat desítky miliard korun se nepodaří, podle ní půjde o jednotky miliard.