Posunuly se hranice okresů, tisíce lidí musejí na úřady pro občanské průkazy

Události v regionech: Od 1. ledna se změnily hranice okresů (zdroj: ČT24)

S novým rokem se „stěhovalo“ několik obcí. Vláda prosadila příslušný zákon s cílem sjednotit příslušnost obcí k okresům a obcím s rozšířenou působností, která se v některých případech lišila. Ve skutečnosti se ale za některými úřady bude muset jezdit dál postaru. Změna se navíc týká i docela velkých sídel, na pomezí Domažlicka a Plzeňska se změnila okresní příslušnost i městu Holýšov a pět tisíc jeho obyvatel si musí zařizovat nové doklady – v době, kdy úřady fungují velmi omezeně.

Problém s odlišnou okresní příslušností obcí a jejich obcí s rozšířenou působností má dvojí řešení. Například pro severočeský Frýdštejn na Jablonecku je nově obcí s rožšířenou působností Jablonec nad Nisou namísto Turnova, který leží v semilském okrese. Naopak Harrachov nově spadá místo semilského okresu do jabloneckého. Stejně tak město Holýšov a sousední obce se „přestěhovaly“ z domažlického okresu do okresu Plzeň-jih, přitom zůstaly v obvodu obce s rozšířenou působností Stod.

To ovšem znamená, že všichni obyvatelé s občanským průkazem si jej musejí vyměnit. „Je to zase něco navíc,“ zlobil se obyvatel obce Kvíčovice Vladimír Čepela. Jak upozornila obyvatelka Horní Kamenice Dana Roučková, jsou nyní úřady hůře dostupné. Otevřeno je pouze v pondělí a středu dopoledne.

Podle vedoucího správního odboru ve Stodu Zbyška Macána by mohlo pomoci, že objednávkový systém bude nabízet rezervaci na výměnu občanských průkazů pouze lidem z Holýšovska.

Změna ale obyvatelům Holýšova a přilehlých obcí podle starosty Libora Schröpfera (Piráti) spíše zkomplikuje život. Přesun do jiného okresu se netýká soudů, takže kdo povede spor, bude i nadále muset k okresnímu soudu do Domažlic. Jiné úřady, na které Holýšovští jezdí, naopak podle starosty „pracovaly už dávno v Plzni“.

  • z okresu Domažlice do okresu Plzeň-jih: Bukovec, Čečovice, Černovice, Holýšov, Horní Kamenice, Kvíčovice, Neuměř, Štichov, Všekary