TÉMA

2021

Loni zemřelo nejvíc lidí od konce 2. světové války, nejčastěji kvůli covidu-19

Covid-19 byl v roce 2021 nejčastější příčinou úmrtí, podlehlo mu 18 procent loni zemřelých, téměř 25 500 lidí. V předchozích letech byla první ischemická choroba srdeční. Celkově zemřelo loni 139 981 lidí, což bylo nejvíc od konce druhé světové války. Data o příčinách úmrtí ve středu na tiskové konferenci prezentoval Český statistický úřad (ČSÚ).
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 12:15|

Ekonomika loni vzrostla o 3,3 procenta. Spotřební výdaje domácností stouply o pět procent

Hrubý domácí produkt loni stoupl o 3,3 procenta oproti předchozímu roku, uvedl Český statistický úřad. V posledním čtvrtletí činil meziroční ekonomický růst podle zpřesněného odhadu statistiků 3,6 procenta. Růst byl menší než předchozí propad ze začátku pandemie, na druhé straně byl meziročně nejvyšší od roku 2017. I minulý rok byl ovšem pandemií ovlivněn, což se projevilo hlavně na jeho počátku, kdy ekonomika ještě meziročně klesla.
31. 3. 2022|

Loni rostly průmysl i stavebnictví, na hodnoty z doby před covidem se ale ještě nevrátily

Český průmysl loni meziročně rostl. Na rozdíl od prvního pandemického roku 2020, kdy poklesl o sedm procent, posílil v tom druhém o 6,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. Loňský výsledek ovšem znamená, že ještě nedosáhl předcovidové úrovně. Příčinou byly hlavně problémy automobilového průmyslu. Oproti roku 2020 rostlo loni i stavebnictví, a to o 1,4 procenta, ve schodku naopak skončil zahraniční obchod.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 20:43|

Česká ekonomika loni rostla o 3,3 procenta, nejdůležitější byla domácí poptávka

Ekonomika České republiky zaznamenala v roce 2021 růst o 3,3 procenta. Výrazně se tak pozvedla po předchozím propadu o 5,6 procenta v prvním pandemickém roce. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). V samotném posledním čtvrtletí meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) zrychlil na 3,6 procenta.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 12:55|

Na českých silnicích loni zemřelo 470 lidí. Podle ředitele dopravní policie byl nejhorším měsícem prosinec

V Česku v loňském roce zemřelo na silnicích 470 lidí, o deset více než v roce 2020. Jde o druhý nejnižší počet mrtvých od roku 1961, odkdy policie ucelené statistiky nehod sestavuje. Na tiskové konferenci o tom informovali náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 22:43|

Svět vítá rok 2022. Ohňostroje zazářily v Evropě i Americe, kvůli pandemii jsou někde oslavy skromnější

Východní polokoule už vstoupila do roku 2022. Jako první ho oslavili v pátek hodinu před polednem našeho času obyvatelé Vánočního ostrova. Velkolepý ohňostroj ozářil australské Sydney, jinde jsou ale oslavy kvůli pandemii skromnější. Nový rok přivítali lidé v Asii, Africe i Evropě, v sobotu časně ráno středoevropského času se tak stalo i na východním pobřeží Ameriky. Kvůli administrativním úpravám a časovým pásmům trvá přechod do nového roku celkem 26 hodin, a tak úplně posledním místem, kde skončí rok 2021, budou až v sobotu hodinu po poledni SEČ dva neobydlené tichomořské atoly: Bakerův a Howlandův ostrov.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:41|

Po třech letech opět přibylo obětí nehod, uškodil tragický prosinec

Při dopravních nehodách v České republice loni zemřelo 468 lidí, o devět víc než o rok dřív. Tragičtější byl proti předloňsku také poslední měsíc roku. V prosinci na silnicích zemřelo 47 lidí, meziročně přibylo 15 obětí. Vyplývá to z předběžných údajů, které oznámil ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Definitivní čísla policisté zveřejní 7. ledna.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 05:08|

Co se dělo na orbitě. Galerie představuje fotografie spojené s průzkumem vesmíru v roce 2021

Kdo je nejstarším astronautem, jak vypadá natáčení vesmírného filmu a kdy se slavilo výročí prvního letu? Odpovědi na tyto i další otázky dává galerie sestavená z fotografií pořízených ve vesmíru i na Zemi během roku 2021.
31. 12. 2021|

Obrazem: Životní prostředí, změny klimatu a vliv počasí na planetu Zemi v roce 2021

Jaké živly ovlivnily planetu Zemi v uplynulém roce? Kde zasáhl člověk do přírody a jakým způsobem na to příroda reagovala? Kdo se snažil životnímu prostředí pomoci a co mu naopak ublížilo, ukazuje galerie fotografií pořízených v různých koutech světa.
30. 12. 2021|

Růst maloobchodních tržeb v září zpomalil

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně stouply o 3,4 procenta. Po srpnovém revidovaném růstu o 4,6 procenta se ale jedná o zvolnění. V září se tak tržby zvýšily posedmé za sebou. Nejvýrazněji rostly opět v internetovém a zásilkovém obchodu, tržby za potraviny klesly. Vyplývá to z informací, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
5. 11. 2021|

Tření ryb, vějířník i pavouci. Porotci vyhlásili nejlepší fotografie přírody

Porotci mezinárodní soutěže Wildlife Photographer of the Year vyhlásili v úterý nejlepší fotografie přírody v roce 2021. Soutěž tradičně organizuje Přírodopisné muzeum v Londýně. Celkovým vítězem se stal Laurent Ballesta z Francie, který zaznamenal tření ryb u atolu Fakarava ve Francouzské Polynésii. Vítězné fotografie v jednotlivých kategoriích nabízí galerie v tomto článku.
14. 10. 2021|

Březen byl nejhorší měsíc v historii co do počtu úmrtí. Nejvíce umírali šedesátníci a sedmdesátníci

V březnu zemřelo v Česku přes 16 tisíc lidí. Byl to co do počtu úmrtí nejtragičtější měsíc v historii, upozornil Český statistický úřad. Ve srovnání s průměrem z let 2015 až 2019, kdy v březnu umíralo zhruba deset tisíc lidí, byl nárůst 61procentní. Úmrtnost nejvíce vzrostla ve věkových kategoriích 60 až 79 let a také 40 až 59 let, naopak u lidí nad 85 let byla podle statistiků takzvaná nadúmrtnost výrazně nižší než loni na podzim.
11. 5. 2021|

Sony World Photography Awards 2021 vyhrál portrétní soubor Na vrcholu

Královny kovbojky, Věčné loviště nebo Oslava staveniště jsou názvy fotografií, které zaujaly porotu mezinárodní fotografické soutěže Sony World Photography Awards 2021. Z několika tisíc snímků v sekci profesionálních fotografů vybrali porotci třicet finalistů v deseti kategoriích. Celkový vítěz soutěže a výherce prestižního titulu Photographer of the Year 2021 byl vyhlášen 15. dubna tohoto roku. Stal se jím Craig Easton se sérií snímků nazvanou Na vrcholu. Porota ocenila i sérii českého fotografa Tomáše Vocelky, který získal první místo v kategorii Architektura.
20. 4. 2021|

Fotografií roku se stalo První obejmutí. Soutěž World Press Photo zná vítěze ve všech kategoriích

Prestižní fotografická soutěž World Press Photo zná své vítěze. Porota vybírala celkem z téměř 75 tisíc snímků od více než čtyř tisíc fotografů. Do užšího finále se dostalo pětačtyřicet vítězů v osmi hlavních kategoriích. Dle poroty, která čítala 15 žen a 13 mužů, hlavní cenu a tedy i titul fotografie roku získal snímek První obejmutí od Madse Nissena. Za nejlepší fotografický soubor si odnesl nejvyšší ocenění Antonio Faccilongo se sérií snímků nazvanou Habibi.
15. 4. 2021|

Grilování na Měsíci a Královny kovbojky. Fotografická soutěž Sony World Photography Awards zná finalisty

Na vrcholu, Pohled zevnitř a Město v oblaku prachu jsou názvy fotografií, které vybrala do finále porota letošního ročníku Sony World Photography Awards. Galerie prezentuje snímky profesionálů, které dosáhly na nominaci v kategoriích Portrét, Kreativní fotografie, Životní prostředí. O vítězi soutěže bude jasno 15. dubna.
1. 4. 2021|

Psí krematorium a lidé budoucnosti. Fotografická soutěž Sony World Photography Awards zná finalisty

Tichá sousedství, Věčné loviště a Oslava staveniště jsou názvy fotografií, které vybrala do finále porota letošního ročníku Sony World Photography Awards. Galerie prezentuje snímky profesionálů, které dosáhly na nominaci v kategoriích Architektura, Krajina, Portfolio a Sport. Další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
31. 3. 2021|

Surová příroda i bejrútský výbuch. Fotografická soutěž Sony World Photography Awards zná finalisty

Červené palačinky, Mořské kapky a Těkavé zájmy jsou názvy fotografií, které vybrala do finále porota letošního ročníku Sony World Photography Awards. Galerie prezentuje snímky profesionálů, které dosáhly na nominaci v kategoriích Dokument, Příroda a Zátiší. Další soutěžící představí web ČT24 v následujících dnech. O vítězi bude jasno 15. dubna.
30. 3. 2021|

Jak na sčítání: Data pro dalších deset let začali statistici sbírat 27. března, z počátku jen on-line

Rok, který končí jedničkou, je posledních 30 let zasvěcen sčítání lidu. V minulosti to byl zcela základní statistický nástroj. Dnes je spíše doplňující – neslouží jako ukazatel toho, kolik lidí v republice žije, ale ukazuje podrobnosti, které jinak zjistit nelze, a podle Českého statistického úřadu mají výsledky posloužit jako podklad pro budoucí plánování a rozhodování. Sčítání začalo 27. března na internetu, od 17. dubna bude možné vyplnit i tradiční papírový dotazník. Nejzazší termín pro jeho odevzdání bude 11. května. Počátkem příštího roku zveřejní Český statistický úřad výsledky.
25. 3. 2021|

Posunuly se hranice okresů, tisíce lidí musejí na úřady pro občanské průkazy

S novým rokem se „stěhovalo“ několik obcí. Vláda prosadila příslušný zákon s cílem sjednotit příslušnost obcí k okresům a obcím s rozšířenou působností, která se v některých případech lišila. Ve skutečnosti se ale za některými úřady bude muset jezdit dál postaru. Změna se navíc týká i docela velkých sídel, na pomezí Domažlicka a Plzeňska se změnila okresní příslušnost i městu Holýšov a pět tisíc jeho obyvatel si musí zařizovat nové doklady – v době, kdy úřady fungují velmi omezeně.
5. 1. 2021|

Vítězství pro Viktorii. První dítě roku 2021 v Česku se narodilo v Plzni

Prvním dítětem, které se v Česku narodilo v roce 2021, je Viktorie. Na svět přišla minutu po půlnoci ve Fakultní nemocnici Plzeň. Je tedy zároveň i prvním dítětem narozeným letos v Plzeňském kraji.
1. 1. 2021|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

Vlaky se začnou řídit novým jízdním řádem. Změn přináší málo, ale je to ticho před jarními výlukami

S druhou prosincovou nedělí začne platit železniční jízdní řád pro příští rok. Spolu s ním se mění i většina autobusových jízdních řádů a změny připravili také někteří provozovatelé MHD. Největšími železničními novinkami je otevření nové trati a nové zastávky v jižní části Prahy a změna dopravce rychlíků z Liberce do Ústí nad Labem i do Pardubic, kde nově začne jezdit Arriva. Na nejdůležitějším tahu z Prahy do České Třebové potom nastane klid před bouří. Velká změna totiž přijde až v dubnu, kdy začnou dvě rozsáhlé rekonstruce.
11. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 09:27|

Šlechtova restaurace otevře až na jaře a jen částečně. Oprava se prodražila

Kdo přijde na podzim nebo v zimě do pražské Stromovky, bude si muset nechat zajít chuť na návštěvu rekonstruované Šlechtovy restaurace. Magistrát ji otevře až v příštím roce, řekla České televizi asistentka radní pro kulturu Kamila Matějková (Praha sobě). Restaurace se bude otevírat postupně, do první části by se hosté mohli podívat na jaře.
31. 10. 2020|

Po eRoušce přijde Rosomák. Pomůže s objednáním na test či vystavením neschopenky

Necelých 400 milionů korun zaplatí stát v příštím roce za vývoj a provoz prvků, které spadají pod Chytrou karanténu. Kromě zpracování dat z trasování kontaktů lidí nakažených novým typem koronaviru by měla v rámci Chytré karantény vzniknout aplikace, která sjednotí jednotlivé kroky prováděné v souvislosti s testováním na covid-19.
30. 10. 2020|