Státní zástupce obžaloval informátora Finanční správy, který měl vydírat podnikatele

Státní zastupitelství vyhovělo návrhu kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a obžalovalo Pavla Wünsche. Informátor Finanční správy měl vydírat podnikatele tím, že ví o údajném krácení daní, se kterým jim může pomoci. Případem se nyní bude zabývat soud.

„Ano, obžaloba byla podána dne 14. prosince 2020,“ uvedl státní zástupce Radim Kadlček. Informaci si ČT vyžádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím od liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Koncem roku 2018 sháněla policie podnikatele, kteří přišli do styku se zaměstnancem Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Pavlem Wünschem. Tento informátor Finanční správy měl vydírat ty, u kterých zjistil krácení DPH. Za peníze jim měl slíbit, že jim pomůže vyváznout bez trestu. Škoda se podle policie pohybuje v milionech korun. Muž byl obviněn kromě vydírání také z podvodu, stíhán byl ve vazbě.

Podle Mladé fronty DNES se Wünsch dostal do služeb Finanční správy zhruba před pěti lety. Informace zjištěné od podnikatelů přidával k analýzám veřejně dostupných zdrojů, které pro ni zpracovával.

Nejedná se o jediného informátora Finanční správy, který se v poslední době dostal do hledáčku kriminalistů z NCOZ. Obžalobu si před měsícem vyslechl Jiří Jung, někdejší referent sekce řízení rizik v rámci analytického útvaru Generálního finančního ředitelství. Měl si říci o desetimilionový úplatek a pokusit se o zneužití pravomoci. Kriminalisté ho ale zadrželi hned po převzetí poloviny peněz.