Hasiči vypraví materiální pomoc pro zemětřesením zasažené Chorvatsko

Čtyři nákladní automobily humanitární materiální pomoci pro zemětřesením zasažené Chorvatsko vyjedou ve středu odpoledne z hasičské základny ve Zbirohu na Rokycansku. Česko balkánské zemi pošle vybavení za zhruba pět milionů korun, mimo jiné stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku.

S nakládáním začali hasiči před polednem. Po naložení se konvoj nákladních aut a jednoho velitelského vozidla s deseti příslušníky Hasičského záchranného sboru zastaví na základně v Brně a odtud bude v noci pokračovat do Chorvatska. Do Záhřebu by měl dorazit ve čtvrtek v 8:00, řekl ve Zbirohu Rudolf Kramář z generálního ředitelství hasičského sboru.

„Materiální humanitární pomoc, kterou poskytla ČR z rozhodnutí ministra vnitra, obsahuje 600 kusů lehátek s matracemi, 1200 spacích pytlů, 1200 přikrývek, deset elektrických topidel, dva osvětlovací systémy a jeden kilowattový osvětlovací balon,“ vyjmenoval Kramář.

Zemětřesení udeřilo v úterý kolem 12:20 v regionu vzdáleném 46 kilometrů od Záhřebu. Podle chorvatské televize HRT chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Chvíli předtím registrovali otřes o síle 4,1 stupně. Zemětřesení bylo znát i v Česku. Otřesy přitom Chorvatsko zaznamenalo už v pondělí.

Podle chorvatských médií si v nejvíce zasažené oblasti vyžádalo nejméně sedm obětí na životech a mnoho zraněných, kromě toho způsobilo velké materiální škody. České úřady neinformovaly, že by mezi oběťmi byli i čeští občané. Na českou ambasádu v zemi se také podle informací ministerstva zahraničí zatím nikdo neobrátil s problémy.

Ministr vnitra Jana Hamáček (ČSSD) v úterý na Twitteru informoval, které věci Chorvatsko po Česku v rámci humanitární pomoci požadovalo. O možné pomoci spolu telefonicky mluvili premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Andrej Plenković. Pomoc nabídly i další země a rovněž Evropská komise.

Národní základna humanitární pomoci téměř za 70 milionů korun byla ve Zbirohu otevřena před deseti lety. Od té doby odtud vyjela řada konvojů s pomocí do různých zemí. „Za tento rok to byla například Arménie, Francie, San Marino, Ukrajina, Bělorusko, Kosovo nebo Černá Hora,“ řekl Kramář. Pomoc z Česka je určena na boj s povodněmi, požáry či jinými přírodními živly, letos to byly také dodávky ochranných prostředků pro boj s koronavirem, v minulosti odjely ze Zbirohu také konvoje na jih Evropy s nákladem na pomoc do center pro uprchlíky.