Ruční výroba skleněných vánočních ozdob se dostala na seznam UNESCO

Ruční výroba vánočních ozdob z foukaných skleněných perel je od čtvrtka na reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Při on-line zasedání o tom rozhodl mezivládní výbor této instituce. O zápisu na seznam UNESCO informovalo ministerstvo kultury. Česko má tak na tomto seznamu už sedm položek.

Nominace s názvem Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí pro vánoční stromek se týká specifického druhu sklářského řemesla spojeného s vánočními tradicemi. Jeho nositelem je rodinná dílna Rautis v Poniklé na Semilsku a venkovští foukači perlí a navlékači, kteří s dílnou spolupracují a společně vytvářejí tyto osobité vánoční ozdoby. Poniklá je tak jediným místem na světě, kde se dodnes toto tradiční perlařské řemeslo zachovalo.

První dílny na foukané perličky v Česku vznikaly už na konci 19. století a jejich výrobou se často živily celé rodiny. Způsob foukání perliček a výroby ozdob se od svého počátku příliš nezměnil.

„Jsme strašně pyšní, hrdí na to, že na tom seznamu perlařina je. Je to velké uznání pro všechny řemeslníky, kteří se kolem té výroby točí, pro všechny perlaře, pro všechny montážníky, foukače a podle mě i pro celé Krkonoše,“ řekl předseda představenstva společnosti Rautis Marek Kulhavý.

Výroba ozdob uspěla až na druhý pokus

Výhradně česká nominace tradiční krkonošské výroby vánočních ozdob uspěla napodruhé, před dvěma lety ji výbor nepřijal. Při čtvrtečním rozhodnutí výbor poblahopřál České republice k příkladnému způsobu vypořádání připomínek, které vznesl ohledně této nominace v roce 2018, a na základě kterých byla nominace v revidovaném znění znovu předložena pro letošní hodnoticí cyklus.

„Na verdikt jsme netrpělivě čekali a mám velkou radost z toho, že se daří tuto starou unikátní výrobu vánočních ozdob udržovat stále živou. Gratuluji nositelům této tradice a všem, kteří se podíleli na přípravě nominační dokumentace, k úspěšnému zápisu na prestižní seznam vytvářený mezinárodní komunitou odborníků,“ reagoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Výrobce skleněných ozdob funguje na stejném místě od roku 1902. Sklárna nabízí přes dvacet tisíc vzorů, některé pocházejí z počátku minulého století. Největší zájem je o tradiční vzory, zejména hvězdy.

Patnácté zasedání Mezivládního výboru pro ochranu nehmotného kulturního dědictví se kvůli pandemii koronaviru koná on-line od 14. do 19. prosince. 

Seznam se rozšířil na sedm položek

Nominace vznikla v gesci Muzea Českého ráje v Turnově za spolupráce České komise pro UNESCO, Národního ústavu lidové kultury, ministerstva kultury a Libereckého kraje. Pro Česko jde už o sedmou položku na reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví.

Naposledy byla v roce 2018 přijata společná nominace Česka, Slovenska, Německa, Rakouska a Maďarska na zápis modrotisku. Na seznamu je i loutkářství na Slovensku a v Česku, sokolnictví, jízdy králů na jihovýchodě České republiky, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a slovácký verbuňk.