Není nutné, aby nám prezident dělal zprostředkovatele, říká Vostrá. Miliardy pro obranu odmítá i kvůli NATO

Miloslava Vostrá v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Komunistická podpora pro rozpočet menšinové vlády ANO a ČSSD stále není jistá. KSČM totiž trvá na požadavku, aby deset miliard korun určených pro ministerstvo obrany bylo převedeno do vládní rozpočtové rezervy. V Interview ČT24 to potvrdila předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Připustila, že to souvisí i s odporem komunistů vůči členství v NATO. Nabídka prezidenta Miloše Zemana na zprostředkování jednání s vládou podle ní není potřeba.

Komunisté stále vyjednávají o tom, zda podpoří státní rozpočet. „Avizovali jsem, že budeme dávat některé pozměňovací návrhy, co se týká struktury rozpočtu, ať je to pomoc obcím, ať je to navýšení v sociálních službách. Jeden z těch pozměňovacích návrhů, které jsme dali, je také převod částky deseti miliard z ministerstva obrany do vládní rozpočtové rezervy. A na tomto pozměňovacím návrhu není shoda,“ přiblížila Vostrá.

„Stále jednáme, shodu stále nenacházíme,“ pokračuje poslankyně. „Budeme hodnotit v pátek na výkonném výboru ústředního výboru a poté na poslaneckém klubu, jak se za této situace k rozpočtu postavíme,“ dodala. Komunisté mají o svých pozměňovacích návrzích jednat přímo s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

„Radši vidím, jako ženská, aby si vláda nechala větší rezervu“

Podle Vostré armáda peníze aktuálně nepotřebuje, zatímco v rozpočtové rezervě mohou být užitečné. „Armáda těch deset miliard má na zakázky, které se plní několik let,“ uvedla. „Tady je prostor pro to odložit třeba ty splátky. To není o tom, že bych si myslela, že bude shoda na tom, že se nebudou realizovat vojenské nákupy,“ navrhuje.

„Já radši vidím, jako ženská, aby si vláda nechala větší rezervu na případné záležitosti, které bude kompenzovat. Přece nikdo z nás nemůže předpokládat, jak v lednu bude vypadat epidemická situace,“ varuje.

Zároveň připouští, že postoj komunistů souvisí také s jejich odporem ke členství České republiky v Severoatlantické alianci. „Samozřejmě, že to souvisí. Souvisí to jedno s druhým, je to náš politický požadavek s tím, že podle mě se ty peníze dají použít daleko lépe,“ vysvětluje.

Rozpočet by bez hlasů KSČM nemusel projít, protože kabinet je menšinový a rozpočty dosud prosazoval výhradně s komunistickou podporou.

Nabídka od prezidenta

Prezident Miloš Zeman v úterý slíbil předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi, že v případě potřeby svolá kvůli rozpočtu schůzku s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) na Pražský hrad.

„My jsme pana prezidenta o to zprostředkování nežádali,“ komentuje to Vostrá. „Ještě ten samý den dopoledne jsme jednali právě i s panem ministrem Metnarem. Takže v tento moment, myslím, není nutné, aby nám pan prezident dělal nějakého zprostředkovatele. My jsme schopni jednat navzájem. Je pravda, že pan prezident to řekl jako nabídku,“ uvedla.

„Daňový balíček je nešťastná záležitost“

Vostrá v Interview ČT24 komentovala také daňový balíček, o kterém ve čtvrtek jednal Senát. Podle poslankyně je nevhodné, že se daňový balíček schvaluje na konci roku „Co se týká daňového balíčku, to je velmi nešťastná záležitost úplně celá,“ podotkla.

Komunisté sice mají výhrady k daňovému balíčku, jako celek ho ale podpořili a tím pádem prošel do Senátu. „U nás převládlo to, že my jsme celou dobu vystupovali proti institutu superhrubé mzdy. A když ten institut byl zrušen, což v Poslanecké sněmovně zrušen byl, byť sazbou 15 a 23 procent, tak jsme daňový balíček ve finále podpořili,“ vysvětluje.