Nemocnice mohou znovu dělat plánované operace, Česko již objednalo vakcínu pro pět a půl milionu lidí

Vláda zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Mohou začít dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Některé nemocnice již uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly. Vláda také schválila seznam kandidátů na nové soudce nebo změnu zákona o kybernetické bezpečnosti.

„Nemocnice můžou postupně dle svých volných kapacit obnovovat necovidovou péči a začít se stále více starat i o všechny ostatní občany pacienty, kteří měli odkladnou péči zatím odloženu,“ uvedl Blatný. Zdůraznil, že nemocnice si musí zachovat dostatečný počet lůžek pro případ, že by se počet nemocných s koronavirem, kteří potřebují nemocniční péči, znovu zvýšil.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím omezit péči, kterou lze odložit, mimořádným opatřením 26. října. Záměrem bylo uvolnit lůžka pro pacienty s covidem-19.

Podle zveřejněných dat o kapacitách nemocnic jsou nyní obsazeny asi dvě třetiny standardních lůžek s rozvodem kyslíku. Volných pro pacienty s covidem-19 jich je asi 1600, skoro dvojnásobek proti začátku října. Na jednotkách intenzivní péče jsou obsazeny asi tři čtvrtiny všech lůžek. Pro pacienty s covidem-19 je volných asi 320, pro ostatní pacienty kolem 650. Plicních ventilátorů je obsazeno přes 60 procent.

Česko již objednalo vakcínu pro 5 a půl milionu lidí

Ministr zdravotnictví také řekl, že Česko má ve společné dohodě států Evropské unie objednánu vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel. Zaplatí za ně 1,8 miliardy korun. O dalších milionech dávek jedná s dalšími výrobci.

Země EU jednají o dodávce vakcíny se sedmi výrobci, koupit je musí jen v případě, že projdou všemi testy a budou schválené. Očkování v ČR by pak mělo být hrazené z veřejného zdravotního pojištění, dobrovolné a přednostní pro rizikové skupiny a zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a další pro stát důležitá povolání.

„Vakcíny pro dalších až 10,6 milionu obyvatel jsou v záloze od dalších výrobců. Měli bychom jí tak mít až pro 16 milionů lidí, což je více než je obyvatel České republiky. Je to přístup, ke kterému přistoupily i další země,“ řekl ministr. Podle něj bude do dvou týdnů vládě předložena vakcinační strategie, která stanoví postup pro pořadí různých skupin obyvatelstva při očkování.

Z materiálu pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici, bylo od firmy Astra Zeneca objednáno tři miliony dávek pro očkování 1,5 milionu lidí. Dvě dávky pro navození imunity budou potřeba také u vakcíny firem BioNTech a Pfizer, kterou by Česko mělo mít pro dva miliony lidí. Pro stejný počet osob byla objednána vakcína od firmy Johnson & Johnson a zatím bez určeného množství je objednávka od firmy Sanofi.

Podle časového harmonogramu uvedeného v materiálu by už konci roku 2020, pokud bude některá z vakcín schválená, měly přijít dávky pro 400 000 lidí, v prvním čtvrtletí příštího roku pak pro 850 000 lidí, ve druhém čtvrtletí pak pro 2,1 milionu osob, ve třetím 1,9 milionu osob a v posledním čtvrtletí příštího roku pro 250 000 osob.

Hrad může jmenovat deset nových soudců

Vláda také na jednání schválila seznam kandidátů na soudce, který kabinetu předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Devět z navržených kandidátů má působit ve správním soudnictví.

„Navržení kandidáti by měli nahradit soudce, kteří v rámci takzvané přirozené obměny odešli, respektive odejdou z resortu justice k 31. prosinci 2020,“ uvedla k tomu Benešová.Čtyři posily mají zamířit do obvodu středočeského krajského soudu, tři pod pražský městský soud a po jedné do obvodu krajských soudů v Plzni, Hradci Králové a Brně.

Mezi aspiranty na soudcovský talár je jedna dosavadní státní zástupkyně, dva advokáti, tři vyšší soudní úředníci, dva asistenti soudce, jeden právník z Generálního ředitelství cel a jediný justiční čekatel. Kandidátům je od 31 do 44 let, sedm z nich jsou muži.

Benešová odeslala Hradu seznam kandidátů 11. listopadu. Vláda návrh projednávala proto, že podle Ústavy spolupodepisuje prezidentovo rozhodnutí o jmenování soudců premiér. Zeman soudce naposledy jmenoval letos v červenci, tehdy jich bylo 33. 

NÚKIB může nově vyhledávat zranitelná místa v kyberprostoru

Vláda jednala také o kybernetické bezpečnosti. Zákon by mohl v budoucnu výslovně stanovit, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) je oprávněn vyhledávat zranitelná místa ve veřejně přístupné části kyberprostoru. Návrh zákona vláda schválila. Novela by také po schválení Parlamentem měla do českého právního řádu zapracovat unijní nařízení, tzv. akt o kybernetické bezpečnosti.


„Na základě této změny se NÚKIB stane tzv. vnitrostátním orgánem certifikace kybernetické bezpečnosti a bude mimo jiné dohlížet na dodržování pravidel daných evropskými systémy certifikace kybernetické bezpečnosti,“ uvedl mluvčí NÚKIB Jiří Táborský.


Stanovení prvních certifikačních systémů Evropskou komisí se podle Táborského očekává příští rok. Úprava související s unijní legislativou vyžaduje podle návrhu vytvoření dvou pracovních míst. „Tato systemizovaná pracovní místa, stejně jako s nimi související náklady, jsou již zapracována v koncepci rozvoje NÚKIB, který byl schválen usnesením vlády ze dne 17. srpna,“ stojí v předkládací zprávě materiálu.

Novela současně zpřesní právní úpravu ohledně vyhledávání zranitelností. „Nejedná se o penetrační testování nebo jiné formy pokusů o průnik do systémů, ale o základní formy skenování částí systémů, které jsou vystaveny do internetu, a tak dostupné jakémukoli uživateli internetu, zda neobsahují nějaké viditelné a známé zranitelnosti,“ vysvětlil Táborský.