Omezují operace, přesto nemocnicím chybí krev. Odběry jsou bezpečné, vzkazují dárcům

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci se v posledních týdnech potýká například Fakultní nemocnice Olomouc nebo brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny s výrazným nedostatkem krve. Omezily sice v posledních dnech neakutní operace, přesto jim krev chybí. Upozorňují, že při odběrech kvůli pandemii koronaviru platí přísná hygienická opatření a dárci se nemusí obávat nákazy.

Přestože některá chirurgická pracoviště Fakultní nemocnice Olomouc odkládají plánované výkony, v řadě případů je krev pro poskytování zdravotní péče nezbytná i v době epidemie. „Krvácející, zranění, chudokrevní, to je jen část pacientů, kteří ji potřebují i v době, kdy je omezená nemocniční péče,“ uvedla primářka transfuzního oddělení FN Olomouc Dana Galuszková.

Upozornila, že krev má omezenou dobu použitelnosti. „Proto nutně potřebujeme, aby k nám dárci přicházeli pravidelně i v těchto dnech. Závažná onemocnění si nevybírají jen dobu mimo epidemii,“ podotkla.

Na transfuzním oddělení FN Olomouc platí přísná hygienická opatření, která chrání dárce i personál. Povinné je nošení roušek na oddělení, vyžadována je také dezinfekce rukou. „Objednáváme dárce na konkrétní hodinu, aby byl provoz co nejplynulejší. Chtěla bych všechny požádat, aby přišli darovat, pokud mohou, ať se ničeho neobávají,“ uvedla Galuszková.

Studenti soutěží v počtu odběrů

Pomoc olomoucké fakultní nemocnici nabídli studenti Univerzity Palackého. Jejich fakulty soutěží právě v darování krve. K souboji je vyzval studentský spolek Fakulty zdravotnických věd. Počítat se budou odběry studentů i zaměstnanců. „Krev je nenahraditelná a nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat vy. Je také fajn někomu pomoct,“ řekl student Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. Potvrzený formulář, že se odběru zúčastnil, pak vhodil do speciálního boxu.

„Abychom tomu dali trochu punc soutěže, tak jsme se rozhodli, že z toho uděláme atraktivní souboj fakult,“ řekl rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller. Odběry se budou započítávat během celého zimního semestru. Zájemci z Univerzity Palackého se tak mohou zapojit až do 21. února.

Krev musí brněnská nemocnice nakupovat

Krev chybí také Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Ve srovnání s létem má až o pětinu dárců méně. Nemocnice musí víc než polovinu potřebné krve nakupovat,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. S odběry začala nemocnice teprve loni v říjnu, takže meziroční srovnání zatím možné není. Ve srovnání s letními měsíci ale ubylo přibližně dvacet procent dárců.

Momentálně chybí nejvíce krevní skupiny B+ a 0-. „V Odběrovém centru Krevní banky Fakultní nemocnice u sv. Anny jsme rádi za dárce jakékoliv krevní skupiny. Krev je nenahraditelná tekutina, potřebují ji operovaní pacienti, zejména u některých akutních operací je opravdu velká spotřeba. Člověk sám nikdy dopředu neví, kdy bude krev potřebovat,“ uvedla primářka Krevní banky FNUSA Jarmila Celerová.

Halloweenské odběry

Aby nemocnice zájem dárců zvýšily a získaly prvodárce, zapojily se i letos do projektu 450 ml naděje, který podporuje transfuzní centra po celém Česku. Dárci díky sponzorům akce dostali řadu pozorností od respirátorů s nanovláknem až po ponožky s logem akce.

Zájem dárců krve se snaží podporovat i druhá brněnská fakultní nemocnice. I FN Brno se zapojila do akce 450 ml naděje, v Bohunicích se ale uskuteční až 11. listopadu. Ještě dřív ale pro dárce připravili jinou atrakci. „Na 2. listopadu jsou připravené halloweenské odběry. Probíhají v netradiční hodiny, od 17:00 do 21:00, a také odběrové místo bude odpovídajícím způsobem vyzdobeno svíčkami a sestřičky budou oblečené v kostýmech,“ uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Zájem je o plazmu vyléčených z koronaviru

Transfuzní oddělení FN Olomouc pokračuje také v odběrech plazmy od pacientů, kteří covid-19 prodělali. Pokud měli při nemoci příznaky jako teplota přes 37,5 stupně, bolesti hlavy, suchý kašel a dušnost, vytvořili si protilátky proti koronaviru. Jejich plazma podle Galuszkové tyto protilátky obsahuje a výrazně může pomoci příjemcům, kteří se s onemocněním potýkají a nemají protilátky vytvořené.

„Máme velký zájem o tyto dárce. Pokud má někdo chuť podílet se významně na vyléčení dalších pacientů, kteří s onemocněním ještě bojují, stačí, aby se u nás přihlásil. My jej provedeme všemi potřebnými kroky,“ podotkla Galuszková.