Kdo usiluje o hlasy voličů v Kraji Vysočina? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. V pátek se v něm detailně věnuje Kraji Vysočina. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.

Zelení

Odpovídá lídr kandidátky Silvie Čermáková.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Myslím si, že dlouhodobě se daří to, co jiné kraje nemají. Protože Kraj Vysočina má hned několik přirozených center a dlouhodobě se daří tato centra spojovat v jediné tělo kraje. Je to velmi funkční. Toho je důkazem i stavba krajské knihovny v Havlíčkově Brodě, kterou pokládám za jednu z nejlepších v této zemi. Budu ráda, když podobné progresivní stavby se do Kraje Vysočina dál budou propisovat. Možná další podobnou výzvou by byla stavba Horácké multifunkční arény.

Co se podle vás za ty čtyři roky naopak nepovedlo?

Dlouhodobě se Kraji Vysočina nedaří integrovat do kraje dopravní systém, který by umožnil tomuto centrálnímu kraji dobré spojení s ostatními, a zejména s metropolemi země. Přestože výhodná poloha Kraje Vysočina by měla být devizou, zjišťujeme, že je velmi těžké dosáhnout jak Prahy, tak Brna. Těch dalších krajů ani nemluvě. Tudíž jedna z těch zásadních priorit by měla zůstat – centrální integrovaný systém.

Jaké jsou vaše tři priority?

Jsem velmi ráda, že se daří postupovat dál směrem k inovativnímu vzdělávání a k jeho spojení s kulturou. Velmi ráda budu, když budeme pokračovat v prezentaci Vysočiny jako kraje, který si váží svého kulturního dědictví. A samozřejmě to ruku v ruce jde také se zachováním krajinného rázu.

Lídr kandidátky za Stranu zelených - Silvie Čermáková (zdroj: ČT24)

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

Odpovídá druhá na kandidátce Ilona Dvořáková.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

U nás konkrétně, ve Velkém Meziříčí, se povedla oprava mostu na dálnici D1 a také se tam opravovala dálnice D1.

Co se podle vás za ty čtyři roky naopak nepovedlo?

Nechci hodnotit rozhodnutí druhých lidí, takže se radši nebudu vyjadřovat k této otázce.

Jaké jsou vaše tři priority?

U mě, jako u ochránce zvířat, je to boj za zvířata. Aby byly větší postihy za týrání zvířat, aby na jatkách se zavedly kamery, aby zvířata mohla prožívat důstojnou smrt. Aby se omezilo vyvážení zvířat do ciziny. Dále mi leží na srdci děti, protože jsem několik let pracovala jako asistent u postižených dětí. Byla jsem i dobrovolník stacionáře Nesa ve Velkém Meziříčí. Přála bych si, aby u autistů se neměnila osoba. Pokud dotuje toto místo úřad práce, ten asistent musel po roce uvolnit místo někomu jinému. Autista už měl s asistentem vybudovaný vztah a začínalo se zase od začátku. Takže nechci, aby se měnili asistenti u dětí, pokud si dítě na ně zvykne. A potom bych chtěla bojovat za podporu zemědělcům a za udržení vody v krajině budováním více přehrad.

Lídr kandidátky za Demokratickou stranu zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT - Ilona Dvořáková (zdroj: ČT24)

Moravské zemské hnutí

Odpovídá lídr kandidátky Petr Chňoupek.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Povedlo se to, že kraj se choval rozpočtově zodpovědně. Vytvořil si velké rezervy, které teď v době krize může rozpouštět, a nemusí škrtat žádné velké krajské investice.

Co se podle vás za ty čtyři roky naopak nepovedlo?

Nepovedl se jednoznačné systém veřejné dopravy Vysočina, který neodpovídá požadavkům lidí snad z žádné části kraje.

Jaké jsou vaše tři priority?

Zaprvé revize v systému veřejné dopravy v Kraji Vysočina. Zadruhé velká podpora malým obcím a spolkům, která je podle nás nedostatečná. A zatřetí jasné vytyčení českomoravské hranice na všech silnicích první, druhé a třetí třídy. A s tím související připojení moravského Dačicka ke Kraji Vysočina.

Lídr kandidátky Moravského zemského hnutí - Petr Chňoupek (zdroj: ČT24)

ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty

Odpovídá lídr kandidátky Josef Pelikán.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Strana Rozumní - Petr Hannig - za spravedlnost a sociální jistoty oceňuje na vedení kraje hospodaření, jejich rozumné investování svěřených zdrojů do nemovitostí. Například výstavba knihovny v Havlíčkově Brodě. Investování prostředků do silnic, malou zadluženost. 

Co se podle vás za ty čtyři roky naopak nepovedlo?

Na Vysočině je katastrofální stav našich lesů. Proč třeba v sousedním Německu a Rakousku není tolik suchých stromů, žádný uschlý les?

Jaké jsou vaše tři priority?

Hlavní priority Rozumných jsou regionální soběstačnost, obnova našich lesů a hledání rozumných řešení v současných i budoucích problémech.

Lídr kandidátky - Rozumní - Josef Pelikán (zdroj: ČT24)

Dělnická strana sociální spravedlnosti

Odpovídá lídr kandidátky Petr Štyndl. 

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Já jako vášnivý motorista musím vyzdvihnout to, že se snížila v kraji úmrtnost na silnicích zhruba o nějakých dvacet procent. Což je, myslím, nemalé číslo. Pokud bychom uspěli ve volbách, určitě bychom v tomhle chtěli pokračovat. Vedení kraje za toto patří velký dík.

Co se podle vás za poslední čtyři roky nepovedlo?

Co jsem měl možnost zjištění v jiných krajích, tak je malá kapacita ubytovacích zařízení. Což je, myslím, velká škoda. Takový krásný kraj, jako je Vysočina, by si určitě zasloužil více míst. Zároveň bude více pracovních příležitostí. Myslím si, že se tomu nevěnuje moc pozornosti. Je to hrozná škoda.

 S jakými prioritami kandidujete?

První priorita by byla podpořit drobné podnikatele a živnostníky. Druhá priorita by byla více zpřístupnit mladým lidem bydlení. A třetí priorita je, jelikož je to smutné, ale jsme na třetím místě v nejhorším zalidnění v kraji, tím bychom se měli také zabývat. Protože nám lidé a mladé rodiny odcházejí za lepšími pracovními příležitostmi.

Lídr kandidátky za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti - Petr Štyndl (zdroj: ČT24)

Trikolóra a Soukromníci

Odpovídá lídr kandidátky Jan Tesař.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Povedlo se utratit zase více peněz. Ale ta otázka je samozřejmě myšlena pozitivně. Určitě se povedlo zrekonstruovat v krajských nemocnicích jednotlivé pavilony. Je naplánováno rekonstruovat i do budoucna. To je určitě pozitivum. 

Co se podle vás za poslední čtyři roky nepovedlo?

Dlouhodobě se nedaří zastavit byrokratizaci a zastavit růst úředníků, což je samozřejmě špatně. I ten krok, co schválilo vedení napříč spektrem i s opozicí – stavbu nové úřednické budovy za 300 milionů. To je to, co se nepovedlo a je to špatně. Mělo by se s tím určitě něco dělat.

Jaké jsou vaše volební priority?

Trikolóra má svoje tři hlavní pilíře, které zní: Žijeme v České republice, což znamená, že chceme nadřazenost českých zákonů nad evropskými. Chceme si o svých věcech rozhodovat sami. Ale chceme také, aby naši občané byli prioritou. Abychom se zajímali o naše lidi. A to nejen před volbami lacinými dary, ale třeba u důchodců koncepčně, dlouhodobě, aby nebyli na hranici chudoby. Aby tady nebyly například samoživitelky, které mají problém vydělat na nájem. Druhým pilířem je: Bohatství vzniká z práce. Bohatství opravdu vzniká z práce, nikoliv z dotací a dávek. Bohužel, systém, kdy se vybírá čím dál více daní a čím dál více přerozděluje, stále bují. Rozdělují se dotace na vše možné a podporují se úřady. Třetím bodem je: Braňme normální svět. Vidíme dnes, co se tady stalo. Popírá se dělba na jednotlivá pohlaví, zavírají se lidé do karantén a testují se zdraví lidé. Tohle je špatně. Měli bychom hájit tradiční hodnoty a normální život.

Lídr kandidátky - Trikolóra a Soukromníci - Jan Tesař (zdroj: ČT24)

Volte Pravý Blok

Členové strany včetně lídra se odmítli vyjádřit.