Prezident Zeman opustil nemocnici, čeká ho rekonvalescence zlomené paže

Prezidenta Miloše Zemana odvezla v sobotu sanitka z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v pražských Střešovicích. Podrobil se tu operaci paže, kterou si v úterý zlomil při pádu. Podle vyjádření nemocnice se zotavuje bez komplikací, lékaři jsou s rentgenovými snímky spokojeni. Hlavu státu nyní čeká rekonvalescence, podle dřívějších informací Hradu potrvá šest až osm týdnů.

Při odjezdu z nemocnice nebylo možné prezidenta spatřit. Jeho soukromí chránila ochranka a také sanitka, která blokovala výhled.

Prezident si podle zástupců Pražského hradu zranění způsobil pádem poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky. Už delší dobu trpí neuropatií nohou, kvůli níž musí při chůzi používat hůl. V Ústřední vojenské nemocnici mu lékaři do pravé paže implantovali titanový šroub.

Nemocnice: Zotavení probíhá bez komplikací

Zástupci Hradu uváděli, že se Miloš Zeman po operaci cítí velmi dobře a už zahájil rehabilitaci. Kancléř prezidenta Vratislav Mynář ve čtvrtek sdělil, že za Zemanem dochází fyzioterapeut, se kterým cvičí. Domácí rekonvalescenční péče ho podle informací od prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka čeká v Lánech.

„Lékaři jsou spokojeni s kontrolními rentgenovými snímky a byla zahájena opatrná rehabilitace. Zotavení pana prezidenta po výkonu probíhá bez komplikací. Nyní bude následovat ambulantní léčba,“ potvrdila po skončení prezidentovy hospitalizace na webu ÚVN mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Prezident Zeman opustil nemocnici, čeká ho rekonvalescence (zdroj: ČT24)

Kvůli zranění ruší prezident plány

Kvůli svému zdravotnímu stavu zrušil prezident plánovanou návštěvu Jihomoravského kraje, která se měla uskutečnit v příštím týdnu. Aktuální zdravotní stav mu také zabránil v účasti na středečním zahájení stavby nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu.

Po prázdninách se chtějí s prezidentem sejít premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) kvůli jejich snaze o odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje.

Hospitalizován už byl Miloš Zeman několikrát

Zdravotní stav Miloše Zemana budí pozornost dlouhodobě. V době, kdy se chystal vstoupit do přímé prezidentské volby, podstoupil malé chirurgické zákroky – v únoru 2012 operaci šlachy v palci levé nohy a o půl roku později operaci kvůli šedému zákalu. V srpnu 2013 lékaři oznámili, že Zeman trpí polyfunkční neuropatií. V říjnu 2013 se podobně jako nyní zranil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně.

V ÚVN prezident Zeman strávil několik dní také loni v říjnu. Podle nemocnice se tam léčil pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. V tehdejší lékařské zprávě bylo uvedeno, že kromě neuropatie trpí pezident také cukrovkou druhého typu.