Babiš navrhne odvolání předsedy ÚOHS Rafaje. Rozhodnout musí prezident

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne prezidentovi, aby odvolal předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje. Babiš to oznámil po jednání vlády. Na Pražský hrad s návrhem na odvolání půjde po dovolené, upřesnil. Za prezidentem půjde s Babišem i vicepremiér Jan Hamáček – předseda ČSSD, která Rafaje do čela antimonopolního úřadu nominovala a přes Babišovy výhrady v minulém volebním období prosadila jeho pokračování v úřadu.

Babiš po pondělním jednání vlády a následně i koaliční rady potvrdil, že navrhne Rafajovo odvolání. Původně pouze připouštěl, že s Hamáčkem o něm půjde na Pražský hrad jednat. Odvolat předsedu ÚOHS může pouze prezident.

Babiš upřesnil, že reaguje na výzvy k Rafajovu odvolání, které dostal. „Byl jsem vyzván protikorupční radou a dostal jsem dopis z Ústí nad Labem, takže ano, jdeme tam s tímto návrhem,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda to prezidentovi navrhne.

K odvolání Rafaje vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký kraj. Argumentovaly kauzami, které jsou s Rafajem spojeny. Antimonopolní úřad ovšem upozornil, že jeho předseda nikdy nebyl z ničeho obviněn.

Sám Petr Rafaj uvedl, že respektuje pravomoc vlády navrhnout jeho odvolání. Nemyslí si však, že by v jeho případě byly splněny podmínky podle zákona o ÚOHS. Zákon umožňuje prezidentovi šéfa úřadu odvolat, pokud nevykonává funkci déle než půl roku nebo narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce anebo nezávislost a nestrannost úřadu.

Kapsch i Čunek

O Rafajovi se diskutovalo například v souvislosti s tendrem na mýto, do kterého ÚOHS několikrát zasáhl. Vyšlo najevo, že se setkal s poslancem Jaroslavem Faltýnkem (ANO) krátce poté, co se Faltýnek sešel s šéfem provozovatele původního mikrovlnného mýtného systému Kapsche. Rafaj odmítl, že by peníze, které u něj v té době našla policie, byly úplatkem.

Podle serverů Ihned.cz a Aktuálně.cz se policie zajímá také o Rafajovy schůzky s hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL). Ty daly do souvislosti mimo jiné s rozhodováním o soutěži na projekt nové zlínské nemocnice za osm miliard korun, který hejtman prosazuje. Čunek schůzky přiznal, podle něj společně řešili jeho „senátní aktivity“. Podobně mluví Rafaj.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje vyzvalo k odvolání Petra Rafaje na konci června. Žádá i o reformu rozhodovacích mechanismů úřadu. Rozhodování ÚOHS ohledně veřejných zakázek podle náměstka hejtmana pro dopravu Jaroslava Komínka (KSČM) není transparentní a má znaky svévole.

Předsedou ÚOHS je Rafaj od 9. července 2009, pro druhé funkční období prezident bývalého poslance sociální demokracie jmenoval v červnu 2015. Kdyby jej prezident neodvolal, skončil by ve funkci v příštím roce, kdy mu vyprší druhý šestiletý mandát. Potřetí už jmenován být podle zákona nemůže.