Babiš zatím Rafaje neodvolá. Chce počkat, co vyšetří policie

Události ČT: Kauza ohledně mýtného systému (zdroj: ČT24)

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj odmítl, že by schůzky k tendru na mýtný systém ovlivnily rozhodování jeho úřadu. Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) na dopolední schůzce řekl, že úřad rozhoduje nestranně a nezávisle. Babiš odpoledne uvedl, že Rafaje zatím neodvolá, protože se nechce rozhodovat na základě informací z médií. Počká na to, co vyšetří policie.

Premiér Babiš na mimořádné tiskové konferenci řekl, že si vyslechl Rafajovo stanovisko. „On tvrdí, že úřad vždy postupuje nestranně a nezávisle, také jsme si vyslechli jeho různé informace,“ uvedl předseda vlády bez upřesnění, o jaké informace se jednalo.

„Zda má Rafaj mou podporu, není otázka na místě, protože pan předseda Rafaj byl podruhé zvolen osmi hlasy ČSSD a devátý hlas byl Bělobrádek (tehdejší předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, pozn. red.). Naše hnutí tu volbu nepodporovalo,“ odpověděl premiér.

Premiér Babiš ke kauze ohledně mýtného tendru (zdroj: ČT24)

O případném odvolání či rezignaci Rafaje kvůli jeho údajným pochybením nechtěl spekulovat. „Nevím. Máme jenom informace z médií, to se ukáže. Musíme počkat na fakta, a pokud ho policie ještě nevyslechla a nejsou žádné výsledky, tak to nemůžu hodnotit na základě informací z médií,“ sdělil Babiš.

O Rafajově odvolání by musel rozhodnout prezident Miloš Zeman. Ten už před časem oznámil, že důvodem k odchodu předsedy antimonopolního úřadu by měl být až pravomocný verdikt soudu.

Rafaj: Jsem hromosvod, který vše svede bokem

Rafaj musel vysvětlovat své schůzky a dění na ÚOHS na dopoledním setkání s premiérem Babišem a vicepremiérem Hamáčkem ve Strakově akademii. „Ptali se mě na rozhodování na úřadě. Vysvětlil jsem jim, že úřad opravdu rozhoduje nestranně, nezávisle a bez jakýchkoli vlivů,“ řekl Rafaj České televizi.

Odmítl, že by jeho schůzky s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem, o které se zajímá policie, měly vliv na činnost úřadu. „Vždycky jsem říkal, že se považuji za hromosvod, který všechno svede bokem mimo úřad a na úřad se nic nedostane, to platí,“ prohlásil.

Vyjádření šéfa ÚOHS Petra Rafaje po schůzce s Babišem a Hamáčkem (zdroj: ČT24)

Vyjádřil se i k tomu, proč antimonopolní úřad změnil názor a nakonec zamítl námitky stávajícího provozovatele mýtného systému – firmy Kapsch, která v tendru neuspěla a usilovala o jeho zrušení. „To nebyla žádná otočka. Rozhodnutí, kdy rušíme první stupeň, je přibližně jedna čtvrtina až třetina,“ tvrdí Rafaj.

Schůzky s Faltýnkem nepovažuje za nestandardní. „Když jsem začínal, tak mě média a novináři kritizovali, že uzavírám úřad, že úřad nekomunikuje ven, že se nechce s nikým bavit. Teď mě kritizujete, že se bavím,“ řekl. 

Proti zásahu podal Rafaj stížnost

Policie 7. března zasahovala na ÚOHS či v sídle firmy Kapsch. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že vyšetřovatelé podezírají Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. Policisté byli i u Faltýnka, který se s Rafajem i Feixem kvůli mýtnému scházel. Deník Právo napsal, že podle policejních důkazů na schůzce s Feixem dohodl, že u Rafaje zařídí ovlivnění soutěže ve prospěch Kapsche.

Rafaj potvrdil, že podal stížnost proti březnovému policejnímu zásahu v sídle úřadu nejvyššímu státnímu zástupci a také u Ústavního soudu. Jeho advokát David Kojzar ve čtvrtek v televizi Prima řekl, že příkazy soudu neobsahují téměř žádné odůvodnění a policie zabavila více listin, než soud povolil.

Podle protokolu o provedení prohlídky policisté Rafajovi na několik hodin zabavili mobilní telefon, vzali mu stovky stran dokumentů, desítky flash disků a také 200 tisíc korun v hotovosti. U prohlídky byl šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan.

Zprávy v 16: Kauza ohledně mýtného tendru (zdroj: ČT24)

Část opozice chce rezignaci

Část opozice žádá konec Rafaje v čele antimonopolního úřadu. „Jsem přesvědčený, že současný stav teď ubližuje samotnému úřadu a pan předseda by měl sám zvážit, jestli neodstoupí,“ sdělil místopředseda ODS Martin Kupka.

K Rafajovi je kritická i SPD. „Pakliže by skutečně na základě oficiálních policejních závěrů, které tady ještě ovšem nejsou, došlo k porušení zákona, tak v takovém případě by musel pan Rafaj pochopitelně odstoupit,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

Mýto je největší tendr Babišovy vlády, mít prsty v této šlamastyce je pro ANO nevýhodné, shodli se komentátoři (zdroj: ČT24)