Inspekce navrhla obžalovat policistu kvůli vynášení informací podezřelým, podle spisu za to chtěl až dvacet milionů

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat pražského kriminalistu, který podle ní vynášel informace z trestních spisů podezřelým, a jeho údajného komplice. Podle inspektorů za to od podezřelých žádali až dvacet milionů korun.

Policista, kterého inspektoři obvinili, působí na odboru hospodářské kriminality v Praze. Informace podle nich vynášel v jednom konkrétním případě, který se týkal nezákonného obchodování s nelegálními přípravky a kriminalisté se jím zabývali v létě roku 2018.

S podezřelými nebyl podle inspekce v kontaktu policista sám, nýbrž za nimi údajně posílal prostředníka. „Prostředník jim následně nabízel poskytnutí informací ze spisového materiálu a o plánovaných policejních úkonech. Za tyto služby pak policista přes svého prostředníka požadoval až 20 milionů korun,“ upřesnila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Deník Právo uvedl, že podle jeho zjištění policista požadované peníze nakonec nedostal.

Inspekce o případu informovala až v pokročilé fázi – již navrhla policistu i jeho údajného komplice-civilistu obžalovat. Státní zástupce by podle GIBS měl pro oba žádat trest za trestné činy přijetí úplatku a pro policistu také za zneužití pravomoci úřední osoby. „V případě prokázání viny policistovi hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody,“ doplnila mluvčí Nguyenová.