Vladimír Dlouhý bude prezidentem Hospodářské komory další tři roky

Delegáti Hospodářské komory České republiky (HK ČR) zvolili za svého prezidenta na další tříleté období šestašedesátiletého Vladimíra Dlouhého. Dostal více hlasů než jeho protikandidát, dosavadní viceprezident Bořivoj Minář. Dlouhý, který byl nominován zástupci okresních komor a společenstev, stojí v čele komory už šest let.

Vladimír Dlouhý před sněmem řekl, že chce ve své funkci bojovat za zlepšení podnikatelského prostředí. Uvedl také, že ztratil důvěru ve své viceprezidenty Mináře a Irenu Bartoňovou Pálkovou.

Dlouhý byl v devadesátých letech jednou z nejznámějších tváří ekonomické transformace po pádu komunistického režimu. Byl také ministrem průmyslu a obchodu, přednášel na vysoké škole a byl i členem takzvané Pačesovy komise, která zpracovávala dlouhodobou energetickou koncepci České republiky. 

Prezidentem od roku 2014

Prezidentem Hospodářské komory byl Vladimír Dlouhý zvolen poprvé už v roce 2014. Ve čtvrtek mu delegáti vyslovili důvěru už potřetí, ve funkci tak zůstane do roku 2023.

Hospodářská komora ČR je největším zástupcem podnikatelů, sdružuje přes 16 tisíc členů organizovaných ve 124 svazech, asociacích, klastrech a řemeslných ceších. Pobočky komory jsou podnikatelům k dispozici v 73 městech po celé zemi.

  • V letech 1978 až 1989 byl Vladimír Dlouhý členem Komunistické strany Československa, v letech 1991 až 1998 členem Občanské demokratické aliance. 
  • Někdejší člen vlády byl v 90. letech jednou z nejznámějších tváří polistopadové ekonomické transformace. 
  • Především v levicovém tisku bývá Dlouhý v této souvislosti často kritizován, zejména kvůli nepodařené privatizaci kladenských oceláren Poldi.
  • Dlouhý zastával od roku 1990 do roku 1992 funkci ministra hospodářství a poté ministra průmyslu a obchodu až do roku 1997, kdy se při vládní krizi z politiky stáhl. 
  • Později pracoval jako poradce společnosti ABB a banky Goldman Sachs a také vyučoval ekonomii na vysokých školách. 
  • V roce 2013 se chtěl v přímé prezidentské volbě ucházet o post hlavy státu, ale ministerstvo vnitra jeho kandidaturu odmítlo zaregistrovat kvůli nedostatečnému počtu podpisů na petičních arších. Svým příznivcům pak Dlouhý doporučil volit kandidáta TOP 09 Karla Schwarzenberga.
  • Funkci prezidenta Hospodářské komory ČR zastává Vladimír Dlouhý od roku 2014.

Novými viceprezidenty komory jsou Prouza nebo Zajíček

Novými viceprezidenty Hospodářské komory se stali Radek Jakubský, Tomáš Prouza a Zdeněk Zajíček. Ve funkcích nahradili Irenu Bartoňovou Pálkovou a neúspěšného kandidáta na prezidenta komory Bořivoje Mináře. Ve funkcích pokračují Roman Pommer a Michal Štefl. Nově je viceprezidentů pět, před sněmem byli ve funkci čtyři.

Jakubský je předsedou Krajské hospodářské komory Královéhradeckého kraje. Zkušenosti má z vlastního podnikání ve firmě PROMA REHA, která v České Skalici už 30 let vyrábí zdravotnický nábytek a vybavení.

Prouza, který v minulosti působil mimo jiné jako státní tajemník pro evropské záležitosti, je předsedou Svazu obchodu a cestovního ruchu. Zajíček je předsedou představenstva ICT unie, profesního sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací. Vystudovaný právník, člen ODS, byl i poslancem či ředitelem pražského magistrátu.

Pommer je prezidentem Cechu obkladačů ČR a předseda představenstva Hospodářské komory hlavního města Prahy. Viceprezidentem komory je od roku 2014. Štefl, podnikatel a manažer ve stavebnictví, je viceprezidentem také od roku 2014. Od roku 2003 je předsedou představenstva Krajské hospodářské komory jižní Moravy.

Bartoňová Pálková se své kandidatury těsně před hlasováním vzdala. „Nejsem schopná spolupracovat s prezidentem komory Vladimírem Dlouhým,“ uvedla. Minář v kandidátském projevu oznámil, že nebude pokračovat ve funkci v případě, že neuspěje v prezidentské volbě. Oba kritizovali Dlouhého nominaci na šéfa Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD. 

Hospodářská komora chce být partnerem vlády při restartu, uvedl Dlouhý

Nejdůležitějším úkolem nového vedení Hospodářské komory je být partnerem vlády při restartu ekonomiky po koronavirové krizi tak, aby se respektovaly zájmy jejích členů, prohlásil po svém zvolení staronový prezident komory Dlouhý.

Vyjádřil potěšení nad tím, že sněm zvolil viceprezidenty podle jeho přání. Polemiku ohledně jeho nominace na post generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) označil za nešťastnou medializaci. „Věřím, že budeme dělný kolektiv. Připravuji se na práci pro Hospodářskou komoru pro celé volební období,“ dodal.

Brífink po celostátním sněmu Hospodářské komory ČR (zdroj: ČT24)

Komora se podle něj chce dál hodně věnovat řemeslům a živnostem, posílit jejich postavení třeba schválením mistrovské zkoušky. „Jsou takovým signálem, že řemesla nejsou jenom takovým vyučením, ale že tady budou staří fachmani, kteří budou akreditovat kvalitní řemeslníky,“ uvedl.

Vedení komory se bude podle něj věnovat i otázce, zda by se přes Agrární a Hospodářskou komoru neměla uskutečňovat automatická registrace živností, jako je tomu i v jiných zemích. Dalšími tématy jsou obecně vzdělávání, dopravní infrastruktura či digitalizace ekonomiky, doplnil Dlouhý.