Pět let od nehody ve Studénce. Na stavbu podjezdu pod nebezpečným místem se stále čeká

Stavba podjezdu pod nebezpečným železničním přejezdem, na kterém se 22. července v roce 2015 srazil vlak s kamionem a tři lidé zemřeli, by mohla začít za dva roky. Komplikují ji ale výkupy pozemků. Se dvěma vlastníky se Správa železnic zatím nedohodla. Jednání uvázla na výkupní ceně. Na přejezdu zatím správa testovala několik doplňkových zabezpečovacích systémů, nejnověji letos v březnu nasadila závory s blikajícími červenými světly.

Nabízenou částku za pozemek potřebný pro stavbu objízdné komunikace a podjezdu pod železniční tratí ve Studénce zatím nepřijal první z vlastníků, společnost AK-1324. Soukromá majitelka druhého pozemku je podle starosty Studénky Libora Slavíka ochotná k prodeji, čeká ale, jak dopadnou jednání s firmou.

Starosta doufá, že dohoda s majiteli pozemků nakonec bude. „Bylo by škoda, kdyby pro nás tak důležité stavby ztroskotaly na 15 či 20 milionech, o kterých nyní stát s vlastníky jedná,“ uvedl starosta Studénky.

Uplynulo 5 let od nehody ve Studénce. Pendolino tehdy na přejezdu srazilo kamion (zdroj: ČT24)

Na řadu může přijít vyvlastnění pozemků

Nedohodnou-li se strany, může podle mluvčího Správy železnic Marka Illiaše přijít na řadu vyvlastnění. „A to i s ohledem na skutečnost, že část stavby, která má zajistit nový příjezd kamionové dopravy do průmyslové zóny, je v plánu vymezena jako veřejně prospěšná,“ řekl.

Správa železnic předpokládá, že stavba by měla začít v únoru 2022 a skončit v listopadu následujícího roku. Tento termín je podmíněn vydáním pravomocného územního rozhodnutí do letošního října a ukončením stavebních řízení do ledna 2022.

Náklady na projekt, který zahrnuje tři stavby, se odhadují na 750 milionů korun. Nejprve by měla podle starosty vzniknout objízdná komunikace, která zajistí nákladní dopravu pro nedalekou průmyslovou zónu.

„Bez ní projekt nemá smysl, protože pak by kamiony jezdily přes centrum města,“ upozornil starosta Studénky. Navázat má úprava železničního přejezdu a přilehlé křižovatky a pak podjezd.

Řidiči nerespektují červenou na přejezdu často

Přejezd je považován za velmi nebezpečný. Řidiči jej často přejíždějí na červenou. Několik měsíců po tragické srážce Pendolina s polským kamionem v říjnu 2015 portugalský řidič včas zareagoval, těsně před příjezdem vlaku prorazil závoru a odjel.

Severomoravská Studénka se po roce 2000 stala místem dvou tragických železničních nehod. V srpnu 2008 tam zahynulo osm lidí poté, co vlak EuroCity narazil do spadlé části mostní konstrukce.

  • Nehoda se stala v 07:43 ráno a ani zkušený strojvedoucí pendolina neměl šanci jí zabránit. Překážku na trati uviděl v okamžiku, kdy vyjel v rychlosti 160 kilometrů za hodinu z mírného pravého oblouku, kamion byl od něj jen několik desítek metrů. Strojvedoucí ještě stačil spustit rychlobrzdu a pokusil se utéct do bezpečí dál v lokomotivě. O pár vteřin později přišel náraz do návěsu plného ocelových plechů, naplno brzdící vlak jel v tu chvíli 142 kilometrů v hodině.
  • Poničené pendolino tlačící trosky kamionu zastavilo až po půl kilometru v prostoru nádraží ve Studénce. Na místě zahynuli dva lidé, třetí oběť nehody pak podlehla zraněním v nemocnici. Zranění utrpělo 25 lidí, mezi nimi pět železničářů ze stanice, tři lidé byli zraněni velmi vážně. Mezi nimi i šedesátiletý strojvedoucí Jan Černý, kterému prudký náraz zlomil pánev, rozdrtil obratel a porušil míchu. Po nehodě bojoval o život, přišel nejprve o levou, později i o pravou nohu.
  • Polský řidič kamionu Slawomir Sondaj, který nehodu způsobil, vyvázl bez zranění. V okamžiku nárazu stál tahač mimo kolej, po které se blížilo pendolino, a přestože mohutná rána z automobilu odtrhla kabinu, ta zůstala prakticky nepoškozená a šokovaný řidič z ní sám vystoupil. Po nehodě skončil Sondaj ve vazbě a později byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti. V únoru 2016 mu soud vyměřil osm a půl roku vězení. Obžalovaný i žalobce se ještě v jednací síni vzdali práva na odvolání.
  • Pozdvižení přitom vzbudil způsob, jakým se profesionální řidič bránil. Tvrdil totiž, že vjezd na koleje mu umožňovaly zvednuté závory. To, že už půl minuty blikala červená světla, nepovažoval za důvod zastavit. Soud ale jeho obhajobu odmítl a konstatoval, že se Sondaj dopustil hrubé řidičské chyby. Soudce také uvedl, že obžalovaný vůbec neměl mít řidičský průkaz. Reagoval tak na fakt, že se Polák za poslední dva roky dopustil na silnicích 16 přestupků a dopravních nehod.
  • Výši trestu pak ovlivnil i přístup obžalovaného, který podle svých slov navíc světla na přejezdech nesledoval nikdy a řídil se výhradně závorami. „Přiznal, že na přejezd vjel, ale neuznává chybu. Tvrdí, že na vině je špatné zabezpečení přejezdu. To je naprosto absurdní tvrzení. Stejně jako u nás, tak i v Polsku platí, že když svítí červené světlo, není vjezd povolený,“ uvedl soudce po vynesení rozsudku, který řidiči stanovil nejen vysoký nepodmíněný trest, ale i desetiletý zákaz řízení.
  • Nehoda kromě mrtvých a zraněných znamenala i velké hmotné škody, které jen na vlaku přesáhly 200 milionů korun. Pojišťovna přitom Českým drahám vyplatila jen 34 milionů korun, což bylo maximální pojistné plnění za tahač kamionu. Čelní vůz soupravy byl při nehodě prakticky zničen a musel být vyroben znovu, zbylé vagony vydržely i díky tomu, že nevykolejily. Oprava soupravy trvala více než tři roky, do provozu se Pendolino – jedno ze sedmi ve vozovém parku ČD – vrátilo v září 2018.