Hygienici situaci sami nezvládnou, místo nich ať vydávají opatření krajské štáby, žádá Zaorálek

Lubomír Zaorálek v Interview ČT24: Lidi na ministerstvu zajímaly stavební a IT zakázky, kultura nikoli (zdroj: ČT24)

V případě, že se v některém kraji zhorší situace s koronavirem, měla by podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) být reakce obdobná jako například při živelních katastrofách. Chtěl by, aby rozhodnutí nevydávala samostatně krajská hygienická stanice, nýbrž kolektivně krajský krizový štáb s účastí regionálních politiků či zástupců integrovaného záchranného systému. Varoval však, že situace z Moravskoslezského kraje s omezeným počtem účastníků akcí se může opakovat a pořadatelé rozhodně nemohou počítat s tím, že by se povolený počet zvýšil nad tisíc. Lubomír Zaorálek byl hostem Interview ČT24.

Když krajští hygienici v pátek zavedli v Moravskoslezském kraji v souvislosti s covidem-19 nová opatření, která mimo jiné prakticky znemožnila uskutečnění plánovaných kulturních akcí, bylo to podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka jednoznačně špatně a způsob jejich vyhlášení rozhodně neodpovídal současným poměrům.

„Vysvětlovat se to nedalo, bylo to špatně, takhle se to dělat nedá. Kdybychom to dělali dále, tak nás vezmou vidlemi. (…) Nejsme v nouzovém stavu, jsme v demokratické společnosti. Můžeme dělat leccos kvůli ochraně zdraví – to je v pořádku. Ale musíme se o tom s lidmi bavit,“ zdůraznil.

Zaorálek dal najevo, že po pátečním zážitku, který absolvoval přímo v Ostravě po boku pořadatelů akcí, které se zničehonic nemohly uskutečnit – protože místo tisíce lidí by na ně smělo jen sto – nemá v hygieniky plnou důvěru. „Krajské hygienické stanice to nejsou schopny samy zvládnout,“ míní.

Chtěl by proto, aby se po prázdninách, kdy by se mohla situace zkomplikovat mimo jiné v souvislosti s otevřením škol, způsob vyhlašování nových opatření změnil. Hygienici by již neměli mít konečné slovo. Situaci srovnal s živelními pohromami, kdy na úrovni krajů vydává rozhodnutí krizový štáb, ve kterém sedí hejtman, zástupci integrovaného záchranného systému a spolu s nimi i hygienici.

„Tam se dohlédne na konec toho, co se děje, přijme se opatření, které tomu odpovídá. A potom to před veřejností někdo odpovídajícím způsobem vyloží,“ nastínil Zaorálek.

Zároveň však upozornil, že vláda od počátku upozorňovala, že se něco takového, jako se přihodilo v Moravskoslezském kraji, může stát a plánované akce se kvůli zhoršení koronavirové situace budou muset opět rušit.

Chtěl by proto, aby od zdravotnických expertů zaznělo, co přesně lze očekávat. „Chystám schůzku mezi panem Maďarem, hygieniky a pořadateli festivalů. Myslím, že jsou věci, u kterých bych byl rád, aby zazněly zřetelně. Nemělo by se počítat s tím, že někdy v září přijde povolení pořádat akce pro pět, deset tisíc. To je dnes nepravděpodobné a je potřeba, aby se s tím počítalo,“ podotkl ministr kultury.

Zároveň ale věří, že se stávající podmínky, kdy může na kulturní akce až tisíc lidí, podaří v co největším rozsahu udržet. „Možnost konat Shakespearovské slavnosti, hudební akce s omezeným počtem lidí, mně připadá, že je to výzva, ale byl bych rád, abychom z toho neustoupili,“ uzavřel.