Odvolání. Abdalláh Diallo se brání trestu za znásilnění na Litoměřicku

Abdalláh Diallo obžalovaný ze znásilnění dívky na Litoměřicku se odvolal proti odsuzujícímu rozsudku. Informaci ČT potvrdila předsedkyně litoměřického soudu Halka Lacinová. Soud muže poslal letos v červnu nepravomocně na dva roky do vězení a nařídil mu ústavní léčbu. O tom, že dívku znásilnil a okradl, podle soudu nebylo pochyb. Odvolání dříve podala i státní zástupkyně, která požaduje přísnější trest.

„Dne 3. července 2020 bylo podáno blanketní odvolání obhájcem, které do jednoho týdne odůvodní,“ sdělila ČT Lacinová.

Pro odvolání se Abdalláhův obhájce rozhodl navzdory tomu, že podle soudkyně okresního soudu Alexandry Šetkové byla vina obžalovaného spolehlivě prokázána. Usvědčily ho výpovědi nezletilé dívky a svědků. Muž ale u soudu tvrdil, že si na čin nepamatuje a neví, zda měl s dívkou pohlavní styk.

Podle znalců trpí muž schizofrenií

Abdalláh byl nepravomocně odsouzen ke dvěma letům ve vězení. Kromě toho mu okresní soud nařídil i ústavní léčbu. Podle znalců trpí muž schizofrenií, což mělo ovlivnit i jeho jednání.

S takovými závěry ale nesouhlasila státní zástupkyně. Na případ by se podle ní měl podívat i krajský soud, ke kterému podala odvolání minulý týden. Pro server iDNES.cz uvedla, že pro Afričana požaduje vyšší tříletý trest.

Obžalovaný se k činu spáchanému loni v červnu na Litoměřicku nepřiznal. Do Česka přicestoval vlakem z Německa, kde neúspěšně žádal o azyl. Po poledni 18. června na silnici u obce Lukavec znásilnil tehdy patnáctiletou dívku a ukradl jí mobilní telefon.