Exmanažeři EGAP budou i nadále stíháni, odvolací soud jim zrušil osvobozující rozsudek

Obvodní soud pro Prahu 1 musí znovu projednat případ bývalých manažerů státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jiřího Skuhry a Karla Plevy stíhaných kvůli pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu. Rozhodl o tom odvolací senát, který zároveň zrušil osvobozující rozsudek nad oběma muži. Někdejší členové představenstva EGAP, jimž hrozí v případě prokázání viny dva až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku, vinu v kauze od počátku odmítají.

„Máme za to, že soud rozhodl předčasně,“ uvedl předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Jaroslav Cihlář.

Podle něj pominul prvoinstanční soud zejména to, proč Skuhra s Plevou při sjednání pojištění úvěru na výstavbu vietnamské cementárny v roce 2010 porušili podmínky, které stanovila dozorčí rada EGAP.

Obžaloba tvrdí, že muži v dokumentech pro jednání dozorčí rady EGAP o pojištění úvěru od České exportní banky údajně mazali a zkreslovali informace o rizikovosti projektu. Chtěli údajně dosáhnout schválení příslibu uzavření pojistné smlouvy a jejího následného uzavření, protože si byli vědomi toho, že kdyby rada znala všechny okolnosti, příslib by neschválila. 

„Postupovali jsme v rámci daného případu zcela standardním způsobem,“ zopakoval u odvolacího jednání Skuhra. Vláda měla podle něj v době celosvětové hospodářské krize zájem o export do Vietnamu, výstavba cementárny pak podle něj byla hodnocena jako klíčový projekt vzájemné spolupráce.

Škoda za více než 190 milionů korun

Žalobce se u obvodního soudu domáhal toho, aby muži museli uhradit EGAP škodu vyčíslenou na 191,5 milionu korun. Pro Skuhru žádal i čtyřletý trest vězení, pro Plevu tříletou podmínku.

Obvodní soud pro Prahu 1 však dospěl u někdejšího generálního ředitele EGAP Plevy loni v dubnu k názoru, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec nestal. Ohledně bývalého obchodního náměstka Skuhry pak konstatoval, že jeho jednání nebylo trestným činem.

Kauza se týká stavby cementárny, jejímž investorem byla vietnamská společnost Phu Son Cement a hlavním dodavatelem česká Inekon Group. Česká exportní banka nakonec z projektu kvůli pochybnostem odešla a úvěr 2,5 miliardy korun investorům poskytla soukromá PPF banka, která si jej pojistila právě u státní EGAP.

Projekt však následně zamrzl, když vietnamská strana nedokázala splácet. PPF proto čerpání úvěru zastavila a od EGAP požaduje pojistné plnění celkově v řádu stamilionů korun.