Český vynález umí proměnit plasty na olej. Z něj je pak možné vyrobit například pohonné hmoty

Události ČT: Český vynález na recyklaci plastů (zdroj: ČT24)

Česká firma ve spolupráci s vědeckými pracovníky vyvinula novou recyklační technologii, která dokáže použité plasty proměnit na olej, ze kterého se pak mohou vyrobit další plasty nebo pohonné hmoty. První plně funkční jednotku představila společnost v Chomutově, s unikátním strojem chce ještě letos vyrazit na trh.

Přístroj dokáže zpracovat například použité kelímky od jogurtů, polystyrenové obaly na jídlo nebo igelitové sáčky. Výsledkem složitého procesu uvnitř vynálezu je olej, ze kterého je možné po dalším zpracování vyrobit pohonné hmoty nebo opět plast.

Jednotka dokáže každý den zpracovat až tunu nadrceného plastového odpadu, ze kterého může vzniknout až tisíc litrů oleje. Surovina díky přesně daným teplotám a dalším podmínkám několikrát změní svoje skupenství, z pevného na kapalné, poté na plyn a nakonec opět na kapalinu.

Podobný produkt, jaký vzniká při zpracování ropy

„V odpařovacích nádobách dochází k tomu, že zkapalněný plast se odpařuje a v chladičích zhruba u teploty 100 stupňů zkondenzuje a vytéká olej, který je určen k dalšímu využití,“ popsal jednatel společnosti Plastoil Europe Petr Kalianko. 

Podle chemického inženýra a externího poradce firmy Lubomíra Lukače jde o stejný produkt, jaký vzniká z ropy. „To znamená, že to může skončit jak v benzinu, tak v naftě. Co se týče plastů, v podstatě to skončí v čistém polyethylenu, v čistém polypropylenu, v čistém polystyrenu,“ uvedl. 

Zájemci už jsou

Optimus, jak recyklační jednotku firma pojmenovala, se vejde do lodního kontejneru. Kromě PVC a PET dokáže zpracovat většinu odpadu ze žlutých kontejnerů, do kterých lidé odhazují použité plasty. 

„Nejtypičtějším zákazníkem jsou odpadové společnosti, popřípadě městské společnosti, provozovatelé odpadového hospodářství. Objevují se ale také zákazníci z řad nezávislých investorů, kteří hledají příležitosti, jak změnit odpady ve zdroje,“ říká projektový manažer Eduard Wipplinger. 

Recyklační jednotka Optimus je po osmi letech vývoje pravděpodobně ve finální podobě. Autoři hodlají s českým strojem ještě letos vstoupit na trh.